România se schimbă prin idei și tehnologie

1

Trei proiecte online care şi-au propus să facă România mai bună cu ajutorul tehnologiei au câştigat fiecare câte o finanţare de 5.000 de dolari în cadrul competiţiei ReStart România de anul acesta. Cele 3 idei câştigătoare au fost alese din 7 finaliste, în urma votului publicului la Gala ReStart România din 16 noiembrie 2012. Ideile care au convins publicul abordează subiecte precum lipsa medicamentelor din sistemul medical, participarea persoanelor cu dizabilităţi la viaţa publică şi lipsa educaţiei sexuale pentru adolescenţi.

 

 

Lipsă tratament – inventarul medicamentelor din România, proiect al lui Jonathan Stillo şi Romanian Angel Appeal, realizat cu sprijinul tehnic al Webikon:

65% dintre pacienţii cu HIV/SIDA nu au acces la tratament şi 98.000 dintre pacienţii bolnavi de cancer riscă să rămână fără el, în România. Pentru toţi aceştia şi pentru medici, farmacişti şi familiile bolnavilor va exista www.lipsatratament.ro – o platformă online care va permite personalului din sistemul sanitar, organizaţiilor şi pacienţilor să anunţe public dacă medicamentele care le-au fost prescrise lipsesc. Proiectul se va dezvolta şi în aplicaţii mobile. Un blog şi hărţi interactive vor afişa aceste date pentru public şi le vor face disponibile Ministerului Sănătăţii, precum şi organizaţiilor naţionale şi internaţionale, în felul acesta asigurând transparenţa întregului proces şi responsabilizarea factorilor decizionali.

 

Oraşul Tuturorprima hartă online a locurilor accesibile pentru persoanele cu dizabilităţi, proiect al Organizaţiei Naţionale a Persoanelor cu Handicap din România, realizat cu sprijinul tehnic al Zitec:

În România, aproape jumătate din clădirile de interes public (şcoli, primării, spitale, tribunale) sunt inaccesibile pentru persoanele cu dizabilităţi. Nu numai că cele 700.000 de persoane cu dizabilităţi din România nu au o viaţă publică, dar lipsa unei infrastructuri care să le permită mobilitatea face ca doar 27.272 dintre ele să aibă un loc de muncă.

Prin această hartă, vor putea vedea mai uşor care sunt locurile accesibilizate – de la instituţii publice şi de cultură, la mijloace de transport în comun – şi vor putea pune presiune pe autorităţi pentru îmbunătăţirea accesibilizării. Oraşul Tuturor are deja şi aplicaţie pentru telefoanele mobile cu Android, care se găseşte online.

 

Sexul vs. Barza – educaţie sexuală pentru adolescenţi, proiect al Adrianei Radu şi Asociaţiei Front, realizat cu sprijinul tehnic al Good Afternoon:

Educaţia sexuală este un subiect tabu în ţara noastră, iar asta îi afectează pe copiii şi adolescenţii români în fiecare zi. Cifrele de natalitate în rândul minorelor sunt printre cele mai ridicate din Europa (29.000 în 2008; 22.508, din care 733 de fetiţe între 10 şi 14 ani, în 2010 – potrivit Eurostat). Sexul vs Barza este prima platformă de educaţie sexuală în format video pentru adolescenţi și cuprinde clipuri de câte trei minute în care adolescenţii pot înţelege mai bine subiecte precum drepturile minorelor însărcinate sau minorităţilor sexuale, dar şi chestiuni legate de corp, sex sau relaţii.

În următoarele luni, platformele dezvoltate acum doar în stadiul de prototip vor deveni complet funcţionale. Cele 7 idei finaliste ale competiţiei ReStart România au acoperit subiecte precum legi în format deschis pentru toţi, dezvoltarea urbană, analiza activităţii companiilor unde statul este acţionar majoritar, transparentizarea posturilor din administraţia publică, participarea persoanelor cu dizabilităţi la viaţa publică, educaţia sexuală a tinerilor sau monitorizarea inventarelor de medicamente din România. Peste 100 de idei au fost depuse în competiţia de anul acesta, în cadrul celor trei tematici ale competiţiei: transparenţă şi date deschise, o administraţie publică utilă cetăţeanului şi agregare comunitară.


Un comentariu

  1. Minunat. Vom avea vreodată un premiu şi pentru oareş’ce iniţiativă care priveşte societatea per ansmblu? Nu doar medicamente şi handicapaţi? Ceva pentru oameni întregi, la trup şi minte. Ceva de genul “încurajăm vârfurile, stimulăm performanţa – PENTRU TOŢI”
    Să faci parte dintr-o categorie “dezavantajată” începe să devină un avantaj!!!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger