România Publică: Politicieni, experţi şi cetăţeni participă la o dezbatere publică pe tema exploatării gazelor de şist

0

Politicieni şi experţi, alături de cetăţeni selectaţi aleator dintr-un grup reprezentativ pentru populaţia Bucureştiului vor participa sâmbătă 23 noiembrie 2013 de la ora 12.00 la o dezbatere publică pe tema „România ar trebui să exploateze gazele de şist?”, în cadrul proiectului România Publică.

revisedques

Proiectul pilot România Publică este iniţiat de trei organizaţii neguvernamentale ARDOR (Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică), MRC (Median Research Center) şi GRASP (Global Romanian Society of Young Professionals), şi invită cetăţenii să participe, să dezbată şi să urmărească – inclusiv între perioadele electorale – felul în care le sunt urmărite interesele prin asumări de poziţionări şi de politici publice.

Începând din 11 octombrie 2013, organizatorii au transmis tuturor partidelor parlamentare invitaţia de a îşi delega un reprezentant la aceasta dezbatere. Au confirmat 4 partide care au reprezentanti in Parlament, alături de experţi si observatori. Alături de publicul selectat aleator vor putea participa si alte persoane, înscrierile pentru aceste locuri se vor deschide joi, 21 noiembrie, de la ora 12:00, până vineri, la ora 12:00, prin transmiterea unui formular de contact pe pagina proiectului (in regimul primul venit, primul servit). O scurtă motivaţe şi numele complet vor fi necesare pentru a primi invitaţia la dezbatere, care va avea loc la Universitatea Bucureşti, Amfiteatrul „Al. Odobescu” (parter).

Participanţi

Moderator: Laurenţiu Diaconu-Colintineanu – jurnalist RFI

Mediul politic:

  • PNL Dian Dumitru Popescu, senator, membru în Comisia parlamentară de Apărare, ordine publică şi siguranţă naţională
  • PDL Lucian Bode, deputat, membru în Comisia parlamentară de Industrii şi servicii
  • Partidul Verde Remus Cerneadeputat, preşedinte al Partidului Verde, membru în Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale
  • Partidul Noua Republică Florin Draganvicepreşedinte

Experţi

  • Poziţia Pro: Eugenia Guşilov – managing director ROEC (Romania Energy Center)
  • Poziţia Contra: Georgeta Elisabeta Ionescu – expert independent

Observatori

  • Ana Otilia Nutu (Expert Forum)
  • Asociaţia Vira

In prima parte a dezbaterii, experţii şi politicienii prezenţi îsi vor expune argumentele pentru pozitionarea pe care o au referitor la tema exploatarii gazelor de şist în România. Cetăţenii prezenţi vor putea interveni cu întrebări şi interpelari în partea a doua, atat la nivel de continut propriu-zis cât şi la nivel de asumare politică din partea partidelor prezente.

Formatul ales permite prezentarea argumentelor şi pune accent pe includerea punctelor de vedere diverse şi pe furnizarea echitabilă a informaţiilor. În plus, participanţii votează atât la începutul cât şi la sfârşitul dezbaterii, având optiunile pro, contra sau indecis referitor la subiectul pus in discuţie, rezultatul votului fiind comunicat la final. Mai multe despre format aici

Proiectul este în 2013 în formulă pilot, dorind sa se contureze ca o platformă de utilizat în luarea deciziilor privind politicile publice, în special atunci când e vorba de subiecte controversate, cu impact mare asupra societăţii, cum ar fi: proiectul de exploatare de la Roşia Montană, proiectul de lege privind descentralizarea, predarea religiei în şcoli etc.

Invităm jurnaliştii sa ni se alăture în acest demers şi să participe la eveniment, vor avea posibilitatea sa adreseze întrebări în partea finală a întâlnirii. Înregistrarile vor putea fi transmise pe adresa [email protected]

 Iniţiatorii proiectului Romania Publică: Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică (ARDOR), Fundaţia Median Research Centre (MRC) şi Grasp – Societatea Globală a Tinerilor Profesionişti. Ne desfăsurăm activitatea în domeniile educaţiei pentru dezbateri, cercetării în zona consultărilor cetăţeneşti şi în susţinerea de iniţiative într-o reţea globală de profesionişti. Median Research Centre deţine aplicaţia TestVot, utilizată în alegerile parlamentare din 2008 şi 2012 din Romania, la cele europarlamentare din 2009 (versiune Ro şi En), la cele prezidenţiale din Romania (2009) şi la cele parlamentare din Republica Moldova (2009, versiune Ro şi Ru).

Acest program este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger