România poate renunţa la energia pe cărbune de mâine

0

Energiile regenerabile reprezintă momentan 8,3% din totalul energiei din reţeaua naţională de distribuţie, procentul ajungând la 35%, dacă se iau în calcul hidrocentralele  mari, a declarat Petru Lificiu, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). “La acest moment, energiile regenerabile nu pot lupta frontal cu energiile convenţionale”, a declarat acesta, adăugând că obstacolele legislative, de ordin tehnic sau financiare care împiedică demararea multor proiecte regenerabile încep să fie rezolvate. “Lucrurile avansează, dar avansează ca la noi, la români”, a spus acesta.

Anul trecut, România s-a clasat pe locul al şaptelea în Europa la creşterea capacităţii instalate de energie eoliană. România şi-a mărit anul trecut capacitatea instalată de energie eoliană cu 448 MW, la 462 MW, dar este în continuare cu mult în urma altor state membre în această privinţă. Astfel, dacă ponderea energiei eoliene în totalul consumului intern este de 24% în Danemarca, 14% în Spania şi Portugalia, circa 10% în Irlanda şi Germania şi 5,3% la nivelul UE, în România numai 1,6% din electricitatea folosită provine din centrale eoliene.

Investitorii în energie regenerabilă din ţara noastră se plâng de golurile legislative care îi împiedică să demareze proiectele. „Anul trecut pe vremea asta ni se spunea că a fost finalizată Legea 220 pentru energii regenerabile, dar nici până în acest moment nu se aplica”, spune Dana Duica, director executiv al Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană. În plus, situaţia terenurilor din Drobrogea, unde este concentrată cea mai mare parte din industria eoliană din România, este un alt impediment pentru investitori. În multe cazuri nu se cunosc proprietarii terenurilor. Obţinerea autorizaţiilor este, de asemenea, un proces greoi, întrucât se aplică aceeaşi procedura ca şi în cazul altor construcţii, procesul nefiind personalizat pe caracteristicile energiilor regenerabile. Nu în ultimul rând, costurile de racordare la reţeaua de distribuţie sunt foarte mari. Toate acestea îi determină pe mulţi investitori să renunţe, să-şi închidă birourile şi să se orienteze către alte ţări mai prietenoase cu energia regenerabilă.

Putem renunţa la energia pe cărbune chiar de mâine, spune, însă, pentru Think Outside the Box, Petru Lificiu. „Avem suficientă energie pentru a compensa cărbunele, dar acolo este vorba de zone monoindustriale, de capacităţi foarte mari de producţie care încă nu s-au amortizat şi trebuie să funcţioneze . Dacă un economist cu sânge rece ar analiza doar curbele de preţ şi ar zice ‚oprim ce-i scump şi dăm drumul numai la ce e ieftin’, ar opri energia pe cărbune. Nu gândim aşa, gândim ca avem totuşi un mix de energie care, da, până la urmă, şi o siguranţă. Dacă am merge numai pe energie hidro şi suntem într-un an secetos – am murit, sau dacă mergem, că francezii, numai pe nucleară şi avem un accident – din nou, avem probleme. Noi avem, din fericire, în România un amestec foarte armonios, foarte avantajos şi sigur de energie”, spune acesta.

Deşi regenerabilele sunt încă văzute ca o sursă scumpă de energie, vicepreşedintele ANRE spune că în jurul anului 2014 energiile curate vor fi mai ieftine decât energia convenţională. În acest moment, curba de preţ a energiilor convenţionale, care sunt mai ieftine, este în creştere, în timp ce energiile regenerabile sunt ceva mai scumpe, dar curba de preţ este în scădere. Se preconizează că în 2014 aceste curbe se vor intersecta, iar energia din cărbune sau gaze va fi mai scumpă sau cel puţin la fel de scumpă ca energia regenerabilă, mai spune vicepreşedintele ANRE.

Autorităţile din domeniu, reprezentanţii companiilor din sector energetic regenerabil şi investitori au analizat stadiul reglementării şi dezvoltării reţelei energetic, noutăţile tehnologice şi soluţiile de finanţare în cadrul conferinţei „Energie Altertnativa – Focus pe Energia Regenerabilă” organizată de Business Review.

Foto: Reuters

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger