Transparency International a publicat Indexul Percepţiei legate de Corupţie pentru 2014, care analizează nivelurile percepute ale corupţiei din sectorul public în 175 de ţări. Potrivit acestui Index, a cărui hartă interactivă o puteţi consulta mai jos, România se află pe locul 64 din 175, conducând însă, alături de Italia, Grecia şi Bulgaria clasamentul corupţiei din Uniunea Europeană.
“Şcoli prost echipate, medicamente contrafăcute şi alegeri decise de bani sunt doar câteva dintre consecinţele corupţiei din sectorul public. Mitele şi afacerile necurate nu înseamnă doar furt de la cei mai vulnerabili, ci o subminare a dezvoltării justiţiei şi economiei, precum şi distrugerea încrederii publice în guvern şi lideri,” arată Transparency International.
Potrivit clasamentului, cele mai puţin corupte ţări sunt Danemarca, Noua Zeelandă, Finlanda, Suedia, Norvegia şi Elveţia, în vreme ce la antipod se află Somalia, Coreea de Nord, Sudan, Afganistan, Sudanul de Sud şi Irak. Nivelul de corupţie percepută la nivelul sectorului public a fost calculat pe o scară de 1 (cel mai mare nivel de corupţie) la 100 (cel mai mic nivel), astfel încât, dacă Danemarca a obţinut coeficientul 92, iar Somalia 8, România a obţinut 43 de puncte, la egalitate cu anul trecut şi cu un punct mai mult decât în 2012.
În ceea ce priveşte corupţia sectorului public în Europa, România, Italia, Bulgaria şi Grecia înregistrează cel mai ridicat nivel de corupţie percepută, în vreme ce ţările nordice înregistrează cel mai scăzut nivel, după cum arată graficul de mai jos:
Sursa: The Telegraph