Proiectul de exploatare minieră cu cianuri de la Roșia Montană și exploatarea gazelor de șist în județul Vaslui sunt problemele de mediu din România, reprezentate în Atlasul Mondial al Justiției de Mediu, realizat în cadrul proiectului european EJOLT (Environmental Justice Organisations, Liabilities and Trade). Peste 1.000 de conflicte de mediu din lume se găsesc pe această hartă realizată de 23 de universități din 18 țări care au lucrat timp de trei ani la această cercetare.
“Acest proiect arată că luptele pentru mediu sunt în creștere în toată lumea. Deși cei mai mulți oameni nu cunosc decât câteva cazuri mediatizate, această hartă arată că impactul asupra mediului face parte din funcționarea normală a economiei, că extracția resurselor înseamnă costuri ecologice plătite de populațiile cele mai marginalizate și cele mai sărace”, spune Leah Temper, una dintre coordonatoarele proiectului și cercetătoare la Universitatea din Barcelona.
Harta poate fi consulată în funcție de ţară, de compania vinovată de distrugerile de mediu, în funcție de resursa exploatată și de tipul de violare a mediului. India este țara cu cele mai multe conflicte de mediu din lume, 112 la număr, fiind urmată de Columbia și Nigeria, în top, iar Nigerian National Petroleum Corporation este compania implicată în cele mai multe cazuri de distrugere a mediului, 33 la număr. Compania Chevron, prezentă și în România, ste vinovată pentru 12 cazuri de distrugeri în lume. Resursa cea mai vizată este pământul, în 223 de cazuri, iar exploatarea minieră a aurului este tipul de distrugere cel mai întâlnit în lume, cu 212 cazuri urmat de conflictele privind achiziționarea pământului, 182, și dreptul la apă, 167.
Harta este o poveste a devastărilor de mediu, a ecocidului, dar și a rezistenței, a comunităților care se mobilizează pentru a apăra mediu. Dintre cazurile reprezentate pe hartă, 17% sunt succese ale ecologiștilor. Puteți consulta aici harta conflictelor din lume.
Citiți și:
FOTO Cum arată o fabrică de lemn și ce rămâne în urma exploatărilor
Grele încercări pentru mediul din România în 2013
Legea minelor se întoarce. Mobilizare generală azi, în fața Parlamentului