România, pe cale să adopte prețul fix pentru energia verde produsă de cetățeni

0

Autoritatea Națională de Reglementare a Energiei pune în dezbatere un proiect de ordin prin care se stabilește prețul energiei regenerabile produse de către prosumatori – persoane fizice care produc energie regenerabilă în instalații mai mici de 100 de KW.

Tariful feed-in, adică suma pe care o primește un producător casnic de energie regenerabilă pentru energia dată în rețea, a fost inventat în Germania în urmă cu peste 20 de ani și a stat la baza dezvoltării uimitoare a energiei solare (un articol pe larg despre cum a pornit fenomenul în Germania, aici). Autoritățile române din domeniu sunt pe cale să adopte acest mecanism și în România prin stabilirea prețului energiei curate produse de cetățeni.

Greenpeace România invită pe toți cei interesați să depună observații la următoarele adrese până cel târziu 17 septembrie 2017:  [email protected][email protected] si [email protected].

Greenpeace Romania apreciază această măsură ca fiind un pas normal și logic înainte către o legislație permisivă și încurajatoare pentru producătorii mici de energie regenerabilă. Acest pas este așteptat de mii de oameni din Romania care și-au instalat panouri fotovoltaice și nu se pot conecta la rețeaua națională din cauza suprareglementării din acest domeniu. Conform site-ului energiata.org, în prezent, în România, obținerea unei autorizații de montare a unui sistem de panouri fotovoltaice durează în jur de 450 de zile și necesită peste 12 aprobări, variind foarte mult la nivel național din lipsa unei legislații care să reglementeze acest proces.
Ionuț Ruscea, campaigner Greenpeace România

În prezent, oamenii care își produc singuri energia pentru consum propriu din surse regenerabile au la dispoziție sistemul certificatelor verzi pentru energia produsă și vărsată în rețeaua națională. Fiecare MWh de energie verde produs din surse regenerabile este recompensat cu un număr de certificate verzi. Acestea sunt cumpărate de furnizorii de energie electricăcompaniile de profil fiind obligate să aibă o anumită cotă de energie regenerabilă în coșul de energie electrică livrată consumatorilor

Ambiguitatea legii 220/2008 le permite furnizorilor de energie să ceară producătorilor mici să devină producători de energie, să ceară certificate verzi pe care să le vândă pe o piață specializată, lucru aproape imposibil, pentru că piața certificatelor verzi este blocată de ani de zile.  De exemplu, în luna iulie 2017 s-au tranzacționat 84 de certificate verzi, în condițiile în care pe piață sunt zeci de mii de certificate verzi anual. Deci un producător mic ar trebui să se bată pe o piața în care nici măcar companiile mari si mijlocii nu reușesc să-și vândă certificatele verzi.

În final, apreciem acest pas înainte, însă el este inutil fără un efort de revizitare a celorlalte politici care țin de statutul prosumatorului și de redefinire a politicilor care reglementează acest proces de obtinerea autorizării de conectare, care ne țin departe de tările mai avansate din Europa.
Ionuț Ruscea, campaigner Greenpeace România.

Ordinul poate fi consultat aici, iar perioada de trimitere a observațiilor privind tariful stabilit este încă deschisă.

Mai multe despre energia solară în România și bune practici din alte țări europene, în pagina noastră specială Think Green.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger