România, land of choice

1

România este o destinaţie de neratat! Grădina Carpatică încă se mai arată, timid, pe CNN sau Euronews, în imagini de un verde neverosimil, cu ape curgătoare înspumate şi oameni veseli trăind în armonie cu natura şi patrimoniul cultural. Bear Grylls (de la Discovery) dă bucuros piept cu ursul nostru brun, Prinţul Charles ne vizitează des şi astfel minunile ascunse ale Wild Carpathia fac înconjurul lumii de se crucesc ultra-dezvoltaţii de plantele şi animalele care la noi încă mai trăiesc şi umblă libere.

de Irina Dobriță, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis

Ceva lipseşte totuşi din filmuleţele de promovare a României. Să fim serioşi! Noi nu de amatori de birdwatching sau de dendrologi cu diplomă avem nevoie. Nici de boemi în căutare de lucruri simple şi de legume cu gust. Câţi bani poate să scoată din buzunar un drumeţ cu rucsac în spate care doarme mulţumit pe-o căpiţă şi munceşte bucuros alături de gazde ca să-şi plătească masa tradiţională?

Bogăţiile noastre, alea pe care le tot prindem pe cameră, trebuie exploatate la maxim … de cineva care să poată plăti mai bine pentru ele. Dar ca să-i atragem pe cei cu dare de mână, ca să ne vindem cu succes ţara, altele ar trebui să fie cârligele din spotul de promovare.

Să lăsăm pădurile virgine, că prea nu ai ce face cu ele. Să zicem mai bine oamenilor că România e ţara aia specială în care dacă tai sau arzi sau furi un copac nu observă nimeni. Dacă citeşti un studiu recent al Ecopolis, descoperi că ai 75% şanse ca fapta să nu fie reperată de instituţiile de control. Şi că, dacă totuşi eşti prins dar paguba produsă e sub 5 metri cubi, rişti cel mult o amendă … modică. Nici dacă vrei să tai peste 5 metri cubi nu e un capăt de ţară. Nu trebuie să te sperie calificativul ”infracţiune” asociat tăiatului ca-n codru. Tot o amendă rişti, mai ales dacă organele de control sunt impresionate de circumstanţele tale atenuante – altă sursă de venit în afara buştenilor pe care-i tot pui la pamânt nu ai, dar ai de hrănit nişte guri – de la familie şi copii, la paznic şi … controlor. N-ai cum să fii considerat pericol social, oricâte păduri ai rade şi în 99,5% dintre cazurile ]n care eşti prins şi trimis în judecată, scapi de închisoare. E ţara pedepselor cu suspendare. Că doar n-ai dat în cap, nici n-ai furat vreo pâine!

Veniţi, aşadar, să defrişaţi cele 27 procente din teritoriul României pe care încă mai sunt păduri! Avem mai puţin decât ţările din care, poate, veniţi, numai că la noi e mai simplu. Ăsta ar trebui să fie mesajul.

Ar mai fi şi alte avantaje dacă vii să investeşti în România. Să zicem că în timp ce-ţi desfăşori afacerea eşti nevoit să poluezi, că ai un business ce implică exploatarea lemnului sau producţia de anvelope la scară mare. Potrivit legii, asta te califică pentru plata unor taxe de mediu consistente din care ulterior să se poată finanţa proiecte care să corecteze impactul negativ al industriei asupra mediului şi sănătăţii oamenilor. Dar cum România este o ţară excepţională, ”poluatorul plăteşte” e doar un principiu de enunţat pe

un ton implacabil în conferinţe sau seminarii. În viaţa reală, statul are mare grijă de investitori ceea ce duce evaziunea fiscală la minim 75% în domeniul taxelor aferente introducerii de anvelope pe piaţă din România şi de minim 50% în domeniul exploatărilor forestiere.

N-avem nevoie de banii tăi când ne poluezi apele sau solul nici când ne consumi resursele. Avem cele mai mici taxe de mediu din Uniunea Europeană. Preferăm, însă, să te taxăm serios dacă ne angajezi cu acte- n regulă oamenii şi-nchidem ochii la piaţa neagră a muncii. Ce dacă în Strategia 2020 există o foaie de parcurs care, în deplină logică a dezvoltării durabile, recomandă reducerea impozitelor pe muncă şi creşterea celor pe poluare şi consum de resurse? La noi, legile UE sunt traduse greu, adaptate mai niciodată şi rămân, în consecinţă, mult timp pe hârtie. Să nu spuneţi că n-aţi ştiut!

Să mai zicem şi că, dacă eşti producător de alimente şi foloseşti ingrediente modificate genetic, nu eşti deloc – ca-n alte ţări mai conservatoare – obligat să specifici asta pe etichetă?

Sau că, dacă ai dat cumva de petrol, la noi vinzi cel mai avantajos, pentru că avem cea mai mică acciză la carburanţi din UE şi, dacă te înţelegi cu colegii de joacă, poţi să umfli liniştit preţul şi să strigi ”eco-taxa!”. Oricum, românul merge cu maşina şi ca să-şi ia pâinea de la colţ, iar banii strânşi din taxele de mediu se duc tot pe susţinerea pieţei auto. Doar la noi în ţară poţi să-ţi iei 4×4 prin programul Rabla, care papă anual aproape jumătate din Fondul de Mediu. Pentru că noi ştim unde să investim!

Dacă, în schimb, vrei să dezvolţi sau să construieşti un ansamblu rezidenţial sau daca ai în plan vreun şantier de autostradă sau de pasaj, vei observa că hârtii precum PUZ-ul sau acordul de mediu sunt pură formalitate. Odată săpată prima groapă, uită toţi de măsurile

de protecţia mediului incluse în acord, sau de limitele de înălţime permise în zona aia centrală în care vrei să construieşti. Oricum românii se bucură că au şi ei, în sfârşit, zgârie-nori şi sunt deja obişnuiţi cu praful din aer, cu zgomotul de picamer sau cu

noroiul de pe străzi. Până şi temuta Gardă de Mediu, care ar trebui să-i depisteze şi să-i sancţioneze pe poluatori pare că a dat cu subiectu-n gard. Doar pentru puterea exemplului, amintim cele două amenzi date in 2011 în Bucureşti de Garda de Mediu dintr-o listă lungă de şantiere contraveniente . Evident, nu cunoaşte nimeni dacă acele amenzi au fost şi plătite, cu toate că, la un calcul rapid, sunt mai rentabile decât aplicarea măsurilor de protecţia mediului. Că n-om fi proşti să ne speriem investitorii şi artizanii dezvoltării României.

Nu mai vorbim că, dacă ai planuri mari şi vrei să susţii idustria mineritului, intri automat în rândul investitorilor tip ”Gold”, lucru care-ţi permite negocieri secrete cu statul, încălcarea nelimitată a legilor ţării, controlul asupra mass-media şi blocarea oricărei

opoziţii faţă de proiectele tale. În plus, statul român îţi garantează secretizarea contractului încheiat, susţinere făţişă – înainte ca orice acord tehnic să fie dat – şi protecţie în faţa contra-intereselor societăţii civile. Pentru subiectul ăsta ar fi probabil de filmat un serial întreg, nu doar o reclamă.

Şi avantaje ar mai fi, dar evident minutele unui spot de promovare nu ne permit să le cuprindem pe toate. Cert e că în strategia noastră de ieşit în lume nu avem voie să pierdem din vedere ce e cel mai atragător la ţara noastră. Să fim ”the land of choice” pentru cine trebuie şi să-i primim pe cei care vor să investească cu atitudinea corectă : Think Big. Exploit the Carpathian Garden!

Articolul a apărut în revista RO 0506 editată de Ecopolis și Salvați Delta, cu ocazia Zilei Internaționale a Mediului, sărbătorită pe 5 iunie. Revista face o retrospectică a principalelor evenimente de mediu din ultimul an.


Un comentariu

  1. Romania, tara tuturor posibilitatilor, mai ales a celor ilegale, ilicite si imorale. Conteaza sa se scoata bani, dar nu prea multi, ca bate la ochi, ci cat sa poata fura cei care sunt implicati in aceste activitati.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger