România iese din nou în stradă: Marşul pentru Pădure 2015

1

Duminică, 7 iunie, românii sunt aşteptaţi din nou să iasă în stradă pentru a protesta împotriva tăierilor ilegale şi abuzive de păduri. Evenimentul face parte dintr-o suită de acţiuni ce vor avea loc în intervalul 5 – 7 iunie, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului.

 

 

“Continuăm să ieşim în stradă. Cerem soluţii reale şi demisii, nu declaraţii populiste. Deocamdată nu s-a schimbat nimic. Dincolo de vorbe, despăduririle continuă ca şi până acum. Corupţii sau incompetenţii sunt la locul lor în instituţiile de stat, impetrurbabili şi nederanjaţi, deşi sunt persoanele direct responsabile de situaţia gravă în care ne aflăm”, spun organizatorii evenimentului pe pagina de Facebook dedicată.

“În urma protestului împotriva despăduririlor declanşat pe 9 mai, am primit asigurări din partea instutuţiilor statului că vor demara toate demersurile pentru a remedia situaţia. Dar noi ştim că despăduririle durează de mulţi de ani de zile, timp în care autorităţile nu au luat nicio măsură pentru a le opri. Mai ştim şi faptul că tentaculele mafiei din acest domeniu încep de la simplul pădurar corupt şi se termină cu nume de vârf din politica românească. S-a demonstrat că inclusiv în cazul pădurilor administrate de Romsilva, instituţie ale cărei atribuţii includ apărarea, conservarea şi dezvoltarea durabilă a fondului forestier, au fost constatate numeroase cazuri de tăieri ilegale.

De aceea nu ne lăsăm amăgiţi că situaţia se va remedia în urma unor simple declaraţii populiste făcute de politicieni. Va fi nevoie de o luptă îndelungată, de perseverenţă şi vigilenţă din partea noastră, până când vor începe să se vadă rezultate reale. Trebuie să ne asigurăm că avem o legislaţie menită să protejeze pădurile de abuzuri, dar mai ales că această legislaţie va fi respectată. Întărirea instituţiilor de control – comisariatele silvice – şi a instrumentelor de monitorizare a trasabilitatii lemnului – SUMAL- Radarul Pădurilor este absolut necesară. Vom continua să luptăm până când vom obţine aceste lucruri”, este îndemnul la implicare lansat pe pagina de Facebook dedicată protestului.

Pe lângă problema despăduririlor, mai există alte câteva teme de mediu, extrem de importante, pe care activiştii speră să le (re)aducă în atenţia opiniei publice prin proteste extinse pe data de 7 iunie: fracturarea hidraulică, mineritul de suprafaţă şi cu cianuri, construcţia microhidrocentralelor pe râuri de munte, organismele modificate genetic, spaţiile verzi urbane, problema incinerării deşeurilor.

În Bucureşti, întâlnirea pentru protest este duminică, 7 iunie, la ora 17:00, în Piaţa Universităţii, la fântână. Mobilizarea are loc şi în alte oraşe din România şi din afara României, iar lista de mai jos indică unde şi cum va avea loc fiecare eveniment asociat protestului naţional:

 

Bucureşti – eveniment general, 5 iunie, în faţa Ministerului Mediului

Bucureşti – 5 iunie, Coaliţia pentru Mediu

Braşov – 5 iunie

Oradea – 5 iunie

Suceava – 5 iunie

Miercurea Ciuc – 5 iunie

Ploieşti – 6 iunie

Sibiu – 7 iunie

Sfântu Gheorghe – 7 iunie

Târgu Mureş – 7 iunie

Londra – 6 iunie şi 7 iunie

Organizatorii evenimentului “Marşul pentru Pădure 2015” sunt Comunitatea Uniţi Salvăm, Coaliţia de Mediu şi Coaliţia Natura 2000.

 

Sursa, foto

 

Puteţi citi şi:

Cum s-a văzut la Sibiu protestul pentru păduri

Strada, ultima baricadă împotriva tăierilor abuzive

Educaţia în natură, un concept care începe să “răsară” şi în România


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger