România are cele mai mici taxe de mediu din UE şi o economie ineficientă din punct de vedere energetic

0

Taxele de mediu din România sunt la cel mai scăzut nivel din Uniunea Europeană, ceea ce afectează în mod negativ eforturile de îndeplinire a obiectivelor de protecţie a mediului şi dezvoltare durabilă, arată un studiu al Centrului pentur Politici Durabile Ecopolis. Experţii Ecopolis fac apel la creşterea treptată a acestor taxe şi schimbarea accentului dinspre taxarea muncii (unde România are o fiscalitate foarte ridicată) înspre taxarea consumului şi a poluării.

„Taxele de mediu, nu numai că pot determina ridicarea prețului resurselor la adevăratul lor cost (incluzând costul în termeni de poluare, afectarea sănătății oamenilor, etc.), dar reprezintă și o modalitate prin care pot fi colectate resursele necesare finanțării unor poiecte care au ca scop direct combaterea efectelor nocive ale activităților umane asupra mediului. Astfel, o politică de dezvoltare durabilă este de neconceput în absența unor politici eficiente de taxare în domeniul mediului”, spune Arpad Todor, Expert al Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis.

Studiul Ecopolis arată că ţara noastră are printre cele mai mici încasări din taxe de mediu ca % din PIB, atât la nivel general cât şi pe cele trei grupe principale: taxe pe energie, taxe pe transport şi taxe de mediu şi poluare. În plus, România este singura țară din cele zece țări postcomuniste care au devenit membre ale UE în care încasările din taxele de mediu ca procent din PIB au scăzut după începerea procesului de negociere cu UE în 1999, se arată într-un comunicat al organizaţiei.

Menţinerea taxelor de mediu la un nivel scăzut nu a avut un efect pozitiv, România având economia cea mai ineficientă din punct de vedere energetic din Europa.

O altă problemă identificată de studiul Ecopolis este colectarea proastă a taxelor de mediu. Evaziunea fiscală este de minim 75% în domeniul taxelor aferente introducerii de anvelope pe piaţa din România şi de minim 50% în domeniul exploatărilor forestiere, se arată în cercetarea Ecopolis.

Experţii care au întocmit studiul combat o serie de mituri împământenite în rândul românilor care consideră că preţurile carburanților au crescut semnificativ în 2010 doar în România. Realitatea este că această creştere reprezintă un fenomen petrecut la nivelul întregii Uniuni Europene. În plus, consumatorii din România continuă să beneficieze de cel mai mic preţ la benzină din UE (1166 Euro/tonă), cu excepţia Ciprului (1159 Euro/tonă) și a Bulgariei (1165 Euro/tonă). Studiul mai arată că, deşi taxele aplicate carburanţilor – accize, TVA, taxa de drum, taxa de solidaritate – fac ca prețul acestor resurse să crească în mod semnificativ, în 2010 România menţinea accizele minime sau puţin sub nivelul minim (conform legislaţiei UE) la toate tipurile de combustibili și electricitate.

Ecopolis face apel la creşterea treptată a taxelor de mediu, o creștere a eforturilor de îmbunătăţire a gradului de colectare a taxelor destinate Administraţiei Fondului de Mediu, precum şi introducerea unor instrumente noi folosite în diferite ţări ale Uniunii Europene.

Foto: EPA

Citiţi şi:

Atlasul emisiilor: Creşterea emisiilor în China anulează scăderea emisiilor din vest

Tricourile care te anunţă când eşti într-un loc poluat

Litigiile climatice s-au triplat în SUA şi s-au dublat la nivel mondial

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger