România are cei mai mulţi copii săraci din Uniunea Europeană

0

România înregistrează, la nivelul Uniunii Europene, cel mai mare procent de copii sub 18 ani expuşi riscului de sărăcie, scrie Euronews. Mai mult de unul din doi copii (51%) se aflau în pragul sărăciei în 2014, procentul depăşindu-l pe cel din 2007, când România adera la UE (50,5%). Cifrele sunt mult mai mari decât cele din Bulgaria, care a scăzut de la 61% la 45,2% în aceeaşi perioadă.

În 2014, peste o treime din copiii din Ungaria, Grecia, Letonia şi Spania erau expuşi riscului de sărăcie, în timp ce Polonia a înregistrat o scădere de 8,9% în această privinţă în perioada 2007-2014, până la 28,2 la sută. Ţările scandinave au avut cele mai mici proporţii de copii săraci în 2014, în timp ce Ungaria, Irlanda, Malta şi Spania au înregistrat toate creşteri în ultimii şapte ani. Media UE privind sărăcia la copii a crescut şi ea în această perioadă, de la 26,4% la 27,7%.

Marţi, 24 noiembrie, parlamentarii europeni au adoptat o rezoluţie prin care le-a cerut de urgenţă statelor membre UE să-şi intensifice eforturile de combatere a sărăciei la copii şi a inegalităţilor sociale. “Politicile de austeritate au fost cele care au generat această situaţie, care se tot înrăutăţeşte”, a spus europarlamentara portugheză Inês Cristina Zuber. Colega ei cehă Michaela Šojdrová i-a respins punctul de vedere, spunând că ar avea în spate “motive ideologice”. “Asistarea copiilor nevoiaşi nu poate avea legătură cu ideologia”, i-a răspuns Zuber. “Ar trebui să ne concentrăm în primul rând pe familii, pentru că sărăcia la copii se naşte din sărăcia la nivelul familiei. Familiile în care părinţii au venituri mici, sunt şomeri sau singuri şi familiile mari sunt cel mai expuse riscului de sărăciei şi excluziunii sociale”.

Eurostat defineşte sărăcia la copii drept proporţia din populaţie aflată în riscul de a se situa sub pragul sărăciei, de a fi într-o situaţie de precaritate financiară severă sau de a trăi într-o locuinţă în care ocuparea pe piaţa muncii este foarte scăzută.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger