Comisia Europeană ia măsuri împotriva Belgiei și României, care nu au respectat termenul-limită, și anume 2010, stabilit pentru transpunerea în legislația națională a Directivei-cadru a UE privind deșeurile. La recomandarea comisarului european pentru mediu, Janez Potočnik, Comisia trimite acestor statelor membre un aviz motivat, solicitându-le să se conformeze în termen de două luni. În caz contrar, Comisia poate să defere cazurile Curții de Justiție a UE și să solicite sancțiuni financiare imediate, arată un comunicat al Comisiei Europene.
Drectiva-cadru a UE privind deșeurile instituie cadrul juridic pentru tratarea deșeurilor în UE și introduce principii de gestionare a deșeurilor, cum ar fi principiul „poluatorul plătește”, stabilind o ierarhie obligatorie în materie de gestionare a deșeurilor. Astfel, statele membre trebuie să acorde prioritate prevenirii, apoi reutilizării, reciclării și altor operațiuni de valorificare, eliminarea reprezentând opțiunea cea mai puțin dezirabilă.
Conform unei noi politici, dacă statele membre nu transpun legislația UE în legislația națională în termenul prevăzut, Comisia poate solicita Curții impunerea de sancțiuni financiare încă de la prima sesizare a acesteia, fără a fi nevoie să solicite o a doua hotărâre.
Cantitatea de deșeuri produse în UE crește constant, în fiecare an fiind generate 3 miliarde de tone. Directiva-cadru privind deșeurile vizează disocierea creșterii economice de generarea deșeurilor și stabilește un cadru juridic pentru tratarea deșeurilor pe teritoriul UE. Scopul urmărit este protecția mediului și a sănătății umane prin prevenirea efectelor negative ale producerii și gestionării deșeurilor. În ianuarie 2011, Comisia a deschis proceduri în constatarea neîndeplinirii obligațiilor împotriva a 23 de state membre, din cauza nerespectării Directivei-cadru privind deșeurile. Dintre cele 23 de cazuri inițiale, rămân deschise 16, din care 13 (inclusiv Belgia și România) se află în prezent în stadiul de aviz motivat.
Un comentariu
Pingback: Megbüntetheti az EB Romániát a nem megfelelő hulladékkezelésért » Think Outside The Box