România a votat împotriva interzicerii pesticidelor care ucid albinele

9

Reprezentanţii guvernelor din 13 ţări ale UE au votat în favoarea interzicerii temporare a trei pesticide sistemice (neonicotinoidele imidacloprid, tiametoxam si clotianidin) care s-au dovedit a fi dăunătoare albinelor. Aceste voturi survin după luni întregi de lobby făcut de către industria pesticidelor.

 

honeybee_flight

 

 

Cu toate că majoritatea ţărilor (printre care Franţa, Italia, Spania, Polonia, Olanda şi Belgia) au votat pentru interzicerea propusă de către Comisia Europeană, nu s-a atins majoritatea calificată pentru a fi validată. Nouă ţări au votat împotriva interzicerii (printre care România, Ungaria şi Finlanda), pe când cinci dintre ele s-au abţinut (printre care Marea Britanie, Germania şi Bulgaria). Acum Comisia poate face o nouă propunere sau poate adresa această problemă catre niveluri ierarhice naţionale superioare.

Ca reacţie la aceste evenimente, Alexandru Riza, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România, a declarat: “Cu toate că propunerea nu s-a validat, faptul că a fost susţinută de majoritatea ţărilor spune multe, în ciuda propagandei făcute de industria pesticidelor. Dovezile ştiinţifice sunt clare, dar companiile producătoare de pesticide, precum Syngenta şi Bayer, vor continua să facă lobby pentru a întârzia această interzicere cât de mult posibil. Este important pentru Comisia Europeană să nu cedeze acum şi să acţioneze rapid în favoarea unei interziceri permanente, în concordanţă cu sfaturile oamenilor de ştiinţă”.

 

Pentru mai multe detalii referitoare la această propunere:
http://www.greenpeace.org/romania/ro/campaigns/agricultura-sustenabila/pesticidele-ucid-albinele/


9 comentarii

 1. Necesar era ca in corpul articolului sa se dea numele delegatului din partea Ro. care a votat in modul precizat, care sunt superiori acestuia, etc. Nu rezulta deasemeni daca asociatia profesionala din Ro., a avut o pozitie exprimata oficial.
  Opinia mea, este ca se poate realiza o actiune de presiune, in sensul pozitiv, ptr. corectarea acestei situati. Se poate presupune, fara teama de a gresi ca Finlanda, nu este producator, cat de cat semnificativ de miere, deci resorturile sunt de alta natura, cum mai mult decat probabil in cazul Ro.,lobbyul sa fie in o suma de cateva 000 (in euro).

  • Foarte pertinent comentariul tau, Cornel. Trebuie facuta o investigatie si vazut care au fost resorturile de lobby care au facut Romania, una din cei mai mari producatori de miere din Europa, sa isi saboteze singura acest sector cu un potential urias pentru Romania.
   Mi se pare strigator la cer modul in care Romania se saboteaza singura cand e vorba de luat decizii in care ar trebui sa isi apere interesele nationale. E clar insa, ca si in alte situatii, ca lobby-ul ii face pe cei care iau la Bruxelles decizii in numele Romaniei sa devina singurii bufoni care merg impotriva interesului national.
   Cum s-ar duce acasa negociatorii de la Ministerul agriculturii din Franta sa justifice o decizie care merge clar impotriva interesului culturii de vita de vie (e doar un exemplu)?
   Cum ar reactiona producatorii in domeniu? Sau Germania o decizie evident impotriva producatorilor auto?

   La noi, asociatiile de profil nici macar nu se sesizeaza. Am intrat, de curiozitate, pe site-ul ACA (Asoc. Crescatorilor de Albine), si nici macar nu este mentionat acest vot, nici macar in treacat…

 2. Lobbyul conduce lumea. Mă întreb dacă cei care susţin tâmpeniile astea nu trăiesc tot aici lângă noi? Ei nu au mâncat niciodată miere? Lor nu le pasă dacă va mai exista un mediu în care urmaşii lor să trăiască?

 3. Romania mai mult incurca lucrurile in deciziileinternationale, parca n-au destui speriatzi care sa voteze. La intern nu mai vorbim, Remus Cernea n-a avut timp sa distinga ce buton apasa pentru vot… Au misiuni extrem de dificile, acesti politicieni, nu pot ei interzice corporatiile care ii hranesc si care ii angajeaza dupa ce-si termina mandatul… SISTEM PERIMAT SI CORUPT 101%.

 4. Pingback: Un nou raport evidențiază nevoia urgentă de a elimina pesticidele care ucid albinele în Europa | TOTB.ro - Think Outside the Box

 5. Pingback: Un nou raport evidențiază nevoia urgentă de a elimina pesticidele care ucid albinele în Europa | NewsInfo1000

 6. Pingback: Pe 29 aprilie, se votează din nou soarta albinelor din UE | TOTB.ro - Think Outside the Box

 7. Pingback: Ministerul Agriculturii: Pesticidele sunt necesare, România nu are alternative de tratare a dăunătorilor | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger