Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a luat decizia de a semna declarația Danube Soya. În aceste zile, la Viena, Austria are loc întâlnirea membrilor organizației Danube Soya și se discută despre planul pentru anul agricol 2013 și următorii ani.
“Este o veste minunată pe care o pot oferi astăzi la cald cu ocazia întâlnirii din Viena a membrilor din 17 țări riverane la Dunăre și afluenții săi. România, care până de curând era singura țară indecisă în privința semnării declarației Danube Soya, a apăsat pe accelerație și s-a raliat politic, economic și academic la producția de soia nemodificată genetic”, declară Gabriel Păun, Președinte Agent Green, organizație membră a Danube Soya.
În urmă cu 10 zile, AGENT GREEN atrăsese atenția publicului internațional că România era singura țară de la Dunăre care nu își manifestase intenția de a semna declarația Danube Soya. Miniștri ai agriculturii din țările Dunărene s-au întâlnit la Berlin cu ocazia Săptămânii Verzi și au semnat. Ministrul Daniel Constantin, deși prezent la Berlin, nu a semnat declarația la evenimentul special organizat pe 19 ianuarie.
Înainte de 1989, România cultiva peste 500.000 hectare cu soia nemodificată genetic, ceea ce plasa țara în topul producătorilor europeni cu această plantă. În anul 2006, la 8 ani de la introducerea soiei modificată genetic, România devenise lider continental la culturile transgenice. A urmat interzicerea soiei MG și din 2007 s-a cultivat doar soia nemodificată genetic dar pe suprafețe nesemnificative, doar 70.000 hectare în 2012. România a creat soiuri foarte competitive de soia și deține zone favorabile vaste pentru cultivare însă este necesar și de un sprijin financiar imediat din partea MADR pentru a sălta rapid suprafața cultivată. “Campioană cu istorie pozitivă dar și negativă, România are șansa să redevină imediat în fruntea producției de soia nemodificată genetic din Europa. Este nevoie de subvenții pentru fermieri și în același timp să protejăm soiurile românești performante și adaptate la condițiile de climă și la solul românesc”, adaugă Păun.
Danube Soya reprezintă alternativa Europeană nemodificată genetic la importurile din America unde suprafețe imense din pădurile tropicale, mai ales din Amazon, sunt defrișate permanent pentru a face loc monoculturilor cu soia, în mare parte modificată genetic. Treptat Europa a ajuns astăzi aproape total dependentă de soia de peste ocean. Acest monopol a condus în ultimii la creșterea excesivă și nejustificată a prețului la furajele pentru animalele de fermă și în consecință a cărnii și a lactatelor. “Danube Soya poate dezrobi Europa, ar aduce beneficii fermierilor europeni, satisface exigențele libere de OMG ale consumatorilor, ar salva Amazonul și ar reduce masiv emisiile de CO2 prin anularea transportului peste mări și oceane”, reamintește Păun.
3 comentarii
Si ce frumos ar fi daca articolul n-ar avea o poza cu cerul plin de chemtrail-uri
si mai bine ar fi daca stirea ar fi pe bune..pentru ca declaratia inca NU a fost semnata http://www.madr.ro/pages/view_presa.php?id=4291
urmeaza, posibil, la inceputul lui februarie.
avand in vedre sursa, ar fi oportun sa verificati informatiile…..
Da,trist acest lucru,mai trist este ca majoritatea populatiei este in negare la acest lucru,daca le zici ca norii de pe cer sunt falsi si ne distrug planeta ,zic ca esti nebun..