România a interzis circul cu animale sălbatice

0

Începând de ieri, 13 iunie, legea interzice folosirea animalelor sălbatice în spectacole, pe tot teritoriul României. Astfel, imaginile în care tigri, lei, urși, elefanți sau alte animale sălbatice sunt forțate să execute diferite acrobații pentru a distra publicul devin istorie, după 56 de ani de spectacole de circ. România devine a 25-a țară din Europa care interzice folosirea animalelor sălbatice în circuri.

Legea inițiată de Remus Cernea și Vier Pfoten în 2015 a fost relansată anul acesta, după ce în luna ianuarie 11 animale, printre care și doi tigri siberieni, mureau în incendiul ce a cuprins Circul Globus din București. În urma acestui tragic eveniment, WWF România a lansat un mesaj către clasa politică din România: libertate pentru animale! Locul lor este în sălbăticie, nu la circ.  Acesta a fost susținut de peste 10 000 de iubitori de animale și natură care au semnat în primele 24 de ore petiția lansată de WWF. În final, aceasta a strâns peste 63 000 de semnături.

Deși inițial a primit vot negativ de la senatori, legea a trecut cu vot pozitiv în toate comisiile de specialitate în Camera Deputaților și a fost votată de plen.

Se interzice folosirea animalelor vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, dacă sunt născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane și trupe de artiști ambulanți, precum și în orice alte tipuri de spectacole similare. Dacă animalele sunt în responsabilitatea unor instituții publice sau private, vor fi relocate prin grija acestora în rezervații, sanctuare sau grădini zoologice, în termen de cel mult 18 luni de intrarea in vigoare a legii.

“Azi e o zi importantă, nu doar pentru tigri, ci pentru toate animalele sălbatice. Dacă ne gândim că mai există mai puțin de 4000 de tigri în sălbăticie, ne dăm seama cât de important este pasul făcut acum. Interzicerea acestor activități reduce un pic din presiunea pe efectivele de animale sălbatice aflate în libertate, eliminând o parte din cererea de piață. Niciun tigru, leu, urs sau elefant nu va mai avea de suferit în România, doar pentru distracția câtorva persoane. Niciunul nu va ajunge în circuri din România și nici circurile ambulatorii nu vor mai putea veni în țara noastră cu aceste animale. Societatea noastră, din fericire, evoluează, asta au arătat și zecile de semnături pentru protejarea animalelor din circuri. În plus, se pare că folosind această presiune a societății și legile pot evolua”.
Magor Csibi, director WWF România.

13 țări cu populații de tigri în sălbăticie: în total, 3.890 de tigri

La Tiger Summit-ul din 2010, de la Sankt Petersburg, Rusia, lideri globali și reprezentanți ai tuturor guvernelor din cele 13 țări populate cu tigri (Bhutan, Cambodgia, China, India, Malaezia, Bangladesh, Indonezia, Myanmar, Vietnam, Laos, Nepal, Rusia și Thailanda) s-au angajat să dubleze numărul de exemplare din această specie (obiectiv cunoscut sub numele de Tx2) până la următorul An Chinezesc al Tigrului, în 2022. La momentul summit-ului, existau doar 3.200 tigri în sălbăticie – față de cei 100.000. În sălbăticie există la ora actuală o populație estimată la 3890 de tigri, cu cifre ce cresc în India, Rusia, Nepal și Bhutan. Totuși, situația rămâne precară. India a pierdut 76 tigri doar în 2016 din cauza braconajului, în timp ce China, Myanmar, Thailanda și Malaezia, cu mai puțin de 500 de tigri împreună, și-ar putea pierde exemplarele în următorii 10 ani.

VIER PFOTEN: Interzicerea circului cu animale, o victorie a normalității împotriva unor practici de ev mediu

VIER PFOTEN salută decizia Parlamentului României de a interzice folosirea animalelor vertebrate în spectacolele de circ și de a reduce astfel semnificativ lungul șir de cruzimi la care sunt supuse acestea în numele distracției. Eliminarea acestor spectacole ale suferinței reprezintă un pas important al României spre normalitate și spre o atitudine modernă, de înțelegere a nevoilor specifice animalelor.

”În urmă cu aproape nouă ani, VIER PFOTEN lansa campania „Stop It: Fără animale sălbatice în circuri!”, prima inițiativă publică din România împotriva acestor practici care afectează grav bunăstarea animalelor. De la an la an, după dezvăluiri și campanii de informare susținute, tot mai mulți oameni au aflat despre practicile barbare care se ascund în spatele acestui ‚show’ îndoielnic și au început să reacționeze semnând petiții și trimițând scrisori pe adresele parlamentarilor. A fost un efort comun, prin care zeci de mii de oameni au vorbit în sprijinul animalelor. Le mulțumim tuturor celor care au făcut posibilă victoria de astăzi din Parlament, de la simpli cetățeni, activiști pentru drepturile animalelor, personalități publice și până la inițiatorii și promotorii modificărilor legislative”.
Kuki Bărbuceanu, Project Manager VIER PFOTEN.

Și Consiliul General al Primăriei Capitalei a adoptat la sfârșitul lunii aprilie o hotărâre similară, ca urmare a gravului incident din luna ianuarie 2017, când 11 animale ale circului Globus din Bucuresti au pierit într-un incendiu. Animalele circului Globus din Bucureşti vor fi relocate în sanctuare sau rezervaţii, în termen de un an. O petiție lansată ca urmare a acestui incident a strâns în timp record peste 60.000 de semnături, cerând interzicerea spectacolelor de circ cu animale.

La rândul lor, campaniile Stop It: Fără animale sălbatice în circuri au strâns de-a lungul anilor zeci de mii de semnături, atât prin cartonașele roșii STOP IT, cât și prin petițiile online sau apelurile de trimitere a scrisorilor către parlamentari lansate de VIER PFOTEN.

VIER PFOTEN își exprimă speranța că, prin această măsură, România va deveni un model de urmat și pentru celelalte state din Europa care încă nu au limitat sau eliminat folosirea animalelor în numerele de circ.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger