Romanele de dragoste, vinovate pentru problemele din relații

0

Psihologii spun că mare parte din problemele din cabinet provin din romanele de dragoste. Un raport științific publicat de curând arată că romanele de dragoste ar trebui însoțite de o avertizare asupra sănătății.

Romanele de dragoste sunt de vină pentru sexul neprotejat, pentru sarcinile nedorite, pentru așteptările sexuale nerealistice și problemele din relații, spune psihologul Susan Quilliam care adaugă că, uneori, cel mai înțelept sfat pentru pacienți este să lase cărțile Mills & Boon – cel mai mare publisher de romane de dragoste din Marea Britanie – și să vadă realitatea.

Romanele de dragoste sunt responsabile pentru un dezechilibru periculos în rândul cititorilor, spune, la rândul său, psihologul Juli Slattery, care mărturisește că a văzut multe paciente dependente de cărțile de dragoste și că acestea provoacă dezamăgire în viața reală a pacientelor.

Quilliam scrie în raportul academic că imaginea eroinei salvată de un erou din fața pericolului, care se abandonează unei vieți pline de organsme multiple și sarcini fără griji cu scopul de a cimenta devotarea în căsnicie contravine cu imaginea pe care încearcă psihologii să o promoveze. “Noi avertizăm clientele de stresul sarcinii și de grija creșterii copiilor și descurajăm conceperea copiilor cu scopul de a întări relația. În plus, le învățăm că sexul poate fi grozav și relațiile pline de iubire, dar acestea nu sunt perfecte, iar idealizarea lor aduce suferință”, spune psihologul care adaugă, însă, că lecțiile lor intră pe o ureche și ies pe alta prin comparație cu impactul personajelor din romanele de dragoste.

Autorul recunoaște că romanele recente ale Mills & Boon sunt mai aproape de realitate, personajele feminine având joburi și confruntându-se cu provocări pentru dizabilități și violență domestică, dar romanele încă au o doză mare de escapism și idealizare. Aceasta mai spune că un studiu recent arată că doar 11.5% dintre romanele de dragoste conțin referiri la folosirea prezervativului.

“Dacă cititorii cred poveștile din romanele de dragoste își fac singuri probleme”, mai spune aceasta.

Sursa: Guardian


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger