Robotul Curiosity a conchis: Marte este o planetă lipsită de viaţă

0

Ideea existenţei vieţii pe Marte a animat omenirea de multă vreme şi oamenii chiar vor să creadă în ea. Adaptarea radiofonică a “Războiului lumilor” din 1938 a creat isterie în masă – lumea s-a temut că marţienii au aterizat pe Pământ. Acum, noi am aterizat pe Marte, cu ajutorul robotului Curiosity, care, se pare, nu a găsit niciun semn că ar exista viaţă pe această planetă.

 

 

Încă de la primele imagini cu suprafaţa prăfuită şi seacă a planetei roşii, speranţele de a da mâna cu marţienii pe care Hollywood-ul i-a închipui verzi s-au cam dus pe apa sâmbetei. Dar, apoi, a venit întrebarea: dacă există, totuşi, viaţă la nivel microscopic? Însă cele mai recente date trimise către NASA de robotul Curiosity arată că răspunsul este nu. Nu a găsit suficient metan care să indice dovada prezenţei vieţii, într-o formă oarecare, pe planeta roşie. Evaluări anterioare ale atmosferei marţiene au revelat concentraţii diferite de metan şi au pus pe gânduri oamenii de ştiinţă. Echipamentul cu care este dotat Curiosity conţine şi un spectometru performant, ideal pentru măsurarea concentraţiei de metan de pe Marte. Până acum, nu a găsit prea mult.

Mai exact, spun cei care interpretează datele trimise de robot, acesta a detectat chiar foarte puţin metan în atmosfera marţiană, ceea ce înseamnă că nu există, pe planetă, microbi sau alte organisme (micro-organisme) care să îl producă. Concluzia corectă, din punct de vedere ştiinţific, este nu neapărat că nu există viaţă pe Marte, ci că este puţin probabil să existe, în aceste condiţii. Până la urmă, facem doar presupuneri în baza unor date care se pot schimba sau în baza unor reguli care se aplică aici, pe Pământ, dar s-ar putea să nu se aplice în cazul altor planete. De ce ar fi viaţa pe Marte ghidată de aceleaşi reguli biologice aplicabile pe Terra? Însă, până la noi date, robotul Curiosity este intransigent: Marte este o planetă lipsită de viaţă.

 

Sursa şi foto: Geek


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger