Robotul cu 24 de degete, specialist în spălatul pe cap

0

În viitorul apropiat, persoanele de vârsta a treia din Japonia vor experimenta pe pielea capului lor o nouă supriză tehnologică, proaspăt ieșită de pe linia de producție: un robot cu 24 de degete, ”educat” să ofere cea mai fină atingere și cel mai bun spălat pe cap.

 

Robotul arată ca un scaun normal pentru spălat, dintr-un salon modern de coafură, cu chiuvetă, sprijin pentru cap și tot ce trebuie. Diferența constă în cele 24 de degete ale sale, care sunt programate să imite atingerea umană și au o dexteritate extraordinară. Scopul pentru care a fost creat, însă, nu are legătură cu industria frumuseții: creatorul său, compania Panasonic, l-a gândit pentru îngrijirea bătrânilor și infirmilor, în centre de specialitate sau chiar la domiciliul persoanelor bolnave. Desigur, asta nu împiedică saloanele de frumusețe să îl achiziționeze.

Potrivit companiei, citate de Reuters, robotul va putea înlocui cu succes asistenții umani, fără ca în calitatea serviciilor să se simtă vreo scădere. Creatorii săi au considerat că prezența unui astfel de robot este necesară pe piață din cauza accelerării procesului de îmbătrânire. ”Robotul va ajuta persoanele în vârstă sau cu handicap, prin faptul că le va oferi acest serviciu și, prin el, atât de necesara bucurie a igienei personale zilnice”, a afirmat creatorul robotului, Tohru Nakamura.

Acesta a mai spus că inginerii japonezi sunt pregătiți să creeze și mai multe tipuri de sprijin tehnologic (roboți) pentru cei bătrâni sau cu handicap și să exporte aceste tehnologii în țări precum China sau Coreea de Sud, în viitorul apropiat, unde societatea se confruntă cu aceeași problemă a îmbătrânirii rapide. Compania Panasonic nu a fixat încă un preț pentru robot, dar îl va lansa pe piață anul viitor, țintind în special căminele de bătrâni și spitalele.

 

Sursa și foto: Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger