Robotul care călătorea prin lume cu autostopul a fost ”ucis” în Statele Unite

0

Față de mulți alți roboți, hitchBOT a avut o viață destul de aventuroasă. În singurul an cât a ”trăit”, robotul creat de David Harris Smith și Frauke Zeller, profesori universitari canadieni, a călătorit de unul singur prin Canada, Germania și Olanda. hitchBOT, care a depins însă exclusiv pe amabilitatea și generozitatea oamenilor întâlniți întâmplător, pentru a putea ajunge dintr-un loc în altul, a fost distrus zilele trecute, în Philadelphia, SUA.

Robotul, trimis în aventura lui cu autostopul ca experiment de robotică socială și artă totodată, a avut parte de numeroase experiențe pozitive în primele trei țări vizitate, pe care le-a transmis constant pe conturile sale de Twitter, Facebook și Instagram. În Canada, de pildă, a călătorit peste 10.000 de kilometri, doar cu autostopul, plecând de la Halifax și ajungând la British Columbia. A petrecut 21 de zile explorând Canada, însumând 19 curse cu autostopul. De-a lungul sesiunii canadiene, a fost dus de către diverși oameni la câteva dintre atracțiile turistice ale orașelor străbătute, ba chiar a fost invitat special la o nuntă.

hitchBOT, al cărui design sugera un robot desprins parcă din desene animate retro, avea atașat un mesaj cu instrucțiuni simple pentru cei întâlniți de-a lungul drumului, referitoare la destinația finală a robotului. Pe 17 iulie, creatorii lui l-au lăsat în apropierea unei autostrăzi din Salem, Massachussets, cu noi informații despre traseul său până pe Coasta de Vest. Experiențele precedente, cum ar fi ”vacanța” germană prin Koln, Berlin și Hamburg, unde a fost, printre altele, transportat de binevoitori cu o mașină sport, o bicicletă și un autobuz, indicau toate șansele unei reușite. La fel și cele 7 zile petrecute în capitala Olandei, unde a fost invitat la diverse evenimente artistice și a participat chiar și la un concert de heavy metal.

Dr. Frauke Zeller (stânga) și Dr. David Smith îl amplasează pe hitchBOT în apropierea unei autostrăzi din Canada. Foto: REUTERS/Paul Darrow

În Philadelphia însă, robotul programat să poată susține conversații elementare cu cei întâlniți pe drum, și-a găsit sfârșitul. După două săptămâni petrecute în SUA, timp în care a ajuns de la Boston la New York, hitchBOT a fost găsit dezmembrat în cartierul istoric al orașului Philadelphia. Robotul a fost găsit vandalizat, după câte se pare, de video bloggerul Jesse Wellens, pe treptele muzeului de artă. Wellens susține că ar fi fost dispus să plătească 350 de dolari pentru a-l trimite la Washington, dar instrucțiunile lui hitchBOT i-au sugerat să-l lase pe loc. Americanul a declarat ulterior că a obținut înregistrările video ale camerei de supraveghere din apropiere, unde se observă cum un bărbat cu un tricou lăbărțat de fotbalist i-a smuls brațele robotului și l-a lovit.

640_hitchBOT-beach

Mai mulți internauți încep însă să pună la îndoială varianta lui Wellens, lansând ipoteza că bloggerul ar fi putut chiar să însceneze acest incident, pentru a-și câștiga faimă. Dovezile însă întârzie să apară în ambele sensuri. Totodată, rețelele sociale nu au întârziat să amplifice efectele ”morții” lui hitchBOT, unii criticând aprins actul de vandalism care, spun ei, ar putea strica reputația orașului Philadelphia. Alții sunt de părere că această întâmplare este, din păcate, reprezentativă pentru întreg poporul american.”Deci un american merge într-o altă țară și omoară un leu extrem de îndrăgit. O altă țară îl trimite pe hitchBOT în America și noi îl omorâm. Bravo, America,” comenta un utilizator de Twitter.

Creatorii lui hitchBOT au declarat, potrivit Associated Press, că ”moartea” robotului autostopist nu înseamnă sfârșitul programului lor de experimente legate de relația dintre oameni și roboți. ”Pentru moment, ne vom concentra pe o singură întrebare: Ce putem învăța din această întâmplare?. Pe marginea ei, vom explora pe viitor legăturile dintre oameni și roboți.”


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger