Roboții trimiși să curețe uzina de la Fukushima au murit

0

Acțiunile de curățare a uzinei nucleare de la Fukushima Daiichi continuă la cinci ani după explozia cauzată de un tsunami care s-a ciocnit de ea. Nivelurile letale de radiații fac imposibil accesul oamenilor în anumite părți ale uzinei, pentru a îndepărta sau izola materialele radioactive, scrie IFLScience, și se pare că același lucru este valabil și în cazul roboților trimiși să curețe zona, ale căror circuite nu fac față iradierii. Potrivit Reuters, „zidul de gheață” subteran construit în jurul uzinei pentru a împiedica contaminarea pânzei freatice nu a fost încă finalizat, iar autoritățile nipone nu știu încă cum să scape de apa radioactivă de la locul accidentului.

Companiile TEPCO (cel mai mare furnizor de energie electrică nipon și operatorul uzinei) și Toshiba au dezvoltat roboți capabili să se scufunde în bazinele de răcire ale uzinei pentru a îndepărta cele 566 de bare de combustibil nuclear radioactiv uzat. Acestea s-au topit și nimeni nu știe exact unde se află acum. În ianuarie anul acesta, Toshiba anunța cel mai nou robot proiectat în acest sens, echipat cu mai multe camere video cu transmisiune live și operat de la distanță sigură, care poare să intre prin tunelurile afectate și să depisteze barele de combustibil. Cinci roboți au fost trimiși recent în uzină pentru a-și etala magia, însă niciunul dintre ei nu s-a întors până acum. De îndată ce se apropie de reactoare, circuitele lor sunt distruse de nivelurile ridicate de radioactivitate și nu se mai pot mișca. Fabricarea unui robot cu o singură funcție durează doi ani.

TEPCO a avut ceva succes până acum în acțiunile de curățare, îndepărtând sute de bare de combustibil uzate dintr-una din clădirile afectate, însă tehnologia necesară pentru localizarea celor aflate în celelalte trei reactoare ale uzinei nu a fost încă dezvoltată, scrie Reuters. Potrivit estimărilor, ar mai dura încă 30-40 de ani pânăa la dezafectarea completă a uzinei. Cu toate acestea, operatorul ei spune că au fost îmbunătățite semnificativ condițiile de la locul dezastrului, nivelurile radiațiilor din mai multe părți ale zonei afectate fiind la fel ca cele din Tokio. Peste 8.000 de muncitori lucrează acum acolo, îndepărtând reziduuri, construind rezervoare de depozitare, instalând țevi și pregătindu-se să dezasambleze părți ale uzinei.

Puteți vedea și:

FOTO Imagini post-apocaliptice din zona dezastrului de la Fukushima


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger