Robinetele automate sunt mai bogateîn microbi decât cele manuale

1

O echipă de la Universitatea Johns Hopkins, SUA, a găsit Legionella în 50% din mostrele de apă recoltate de la 20 de robinete cu acționare electrică, bacterie prezentă într-o proporție de doar 15% în apa care curge din robinetele activate manual. În consecință, deși robinetele hands-free dau impresia unei igiene sporite prin natura lor, ele par în schimb să sporească riscul dezvoltării „bolii legionarului”, o formă gravă și uneori mortală de pneumonie.

În mod surprinzător, acest studiu nu este singurul care plasează vina microbilor pe umerii robinetelor automate, însă, potrivit autorilor, este primul care detaliază cum și de ce acestea găzduiesc mai multe bacterii dăunătoare. Cercetătorii americani au demontat patru robinete cu activare electrică, iar testele lor au depistat prezența bacteriei Legionella pe toate valvele principale, piese care nu sunt integrate într-un robinet manual.

Totodată, unul dintre motivele pentru care spitalele au trecut la robinete automate este că acestea conservă apa, însă un flux scăzut de apă poate spori riscul dezvoltării bacteriilor, din moment ce acestea nu sunt aspirate. Apoi ar mai fi o teorie, care nu a fost luată însă în calcul în cadrul studiului: robinetele cu acționare electrică nu funcționează aproape niciodată la prima încercare, așa că utilizatorii încep să le atingă cu mâinile murdare pentru a atrage fluxul de apă.

În consecință, la spitalul Johns Hopkins, cele 20 de robinete automate analizate au fost îndepărtate și alte sute așteaptă aceeași soartă, iar o nouă aripă a instituției medicale urmează să fie dotată cu 1.080 de robinete manuale. Cercetătorii spun că pacienții din spitale sunt cei mai expuși riscurilor unui robinet cu activare electrică, având un sistem imunitar slăbit, spre deosebire de oamenii care le folosesc o singură dată și apoi pleacă, cum se întâmplă într-un aeroport.

Sursa: Msnbc

Foto: Reuters

Citiți și:

7 surse de microbi în restaurant, la cumpărături și la medic de care ar trebui să ne ferim

Bancomatele din Marea Britanie, la fel de murdare ca toaletele publice

Poate o periuță de dinți să ne îmbolnăvească?

Microbii hibernanţi ar putea influenţa ecosistemele

 

Tags:Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger