Roagă pe cineva să-ți lege șireturile ca să obții ce vrei

0

Când toate rugămințile din lume nu te mai ajută, poți apela la o tactică mai puțin cunoscută de a obține ce dorești: cere ceva ciudat întâi! Cercetătorii de la Școala de Științe Sociale și Umaniste din Varșovia au descoperit că atunci când oamenii au de-a face cu o cerere bizară, sunt mult mai dispuși să fie de acord cu ce le ceri ulterior.

De fapt, este o versiune mai eficientă a abordării cu piciorul în ușă, spune autorul studiului, Dariusz Dolinski, ca întrebarea cât e ceasul?, care deschide ușa pentru o rugăminte. Dar recomandarea cercetătorilor este să faci prima cerere mai bizară, astfel ai mai multe șanse să obții ce vrei. De ce funcționează această strategie? Simplu: când oamenii aud o asemenea cerere, refuză din start, apoi își pun întrebări referitoare la reacția lor – de ce li s-a pus o asemenea întrebare – și ajung la concluzia că ar trebui să fie genul de persoane care răspund la astfel de solicitări.

Presupunerea cercetătorilor – că solicitările inițiale ciudate duc la o amabilitate crescută – a fost confirmată de experimente. Într-unul dintre acestea, un bărbat a fost pus în fața unui supermarket și îi ruga pe oameni fie să participe la un sondaj, fie să-i lege șireturile. Mai departe de acest loc, o femeie îi aștepta pe aceiași oameni să îi păzească puțin coșul de cumpărături cât intra înapoi în magazin să-și găsească soțul.

Concluzia a fost că cererea de a-i lega șireturile bărbatului a fost cea care a dus la o amabilitate mai mare a oamenilor față de femeie.

Sursa: Msnbc

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger