RMGC este azi singura soluție pentru Roșia Montană

45

Promisiunea unor locuri de muncă efemere la Roșia Montană este precum o aspirină pentru o persoană suferindă de cancer, ultimul stadiu. Discuția despre promisiunile RMGC cu privire la locurile de muncă nici nu ar trebui, vreodată, să existe. Iar argumentele emoționale cu privire la soarta unor bieți oameni din Roșia, venind din gura acelora care cu înverșunare încearcă exproprierea lor, trec de cinism și ajung la insultă. Insulta bunului simț.

de Irina Zamfirescu

Cine știe ce fac azi Sanda Lungu, Carol Mignea ori Florea Bolog? Ei și alți câțiva vorbesc României, din pagini de ziar pe care este înscris semnul de P, P de la publicitate. Și deplâng încremenirea economică din zona Roșia Montană. De mai bine de jumătate de an. Dar mai stau în Roșia Montană? Mai sunt săraci și mai așteaptă mântuirea economică a RMGC?

Sărăcia a ajuns spot publicitar. Soluția decentă pentru sărăcie este un loc de muncă. Capitalismul hâd ne dictează direct proporționalitatea dintre munca depusă și remunerația pentru această muncă. Acești oameni deplâng situația jalnică din zonă și imploră îndurare de la noi – e nevoie de RMGC în zonă.

Da, azi doar RMGC poate revitaliza economic zona. Sunt de-acord cu asta – nu mai există azi altă soluție decât mineritul. Prin Planul Urbanistic General aprobat în 2002, Roșia Montană a fost decalarată zonă monoindustrială. Nimic altceva nu se poate face în zonă decât minerit. Deci, îndr-adevăr, știu ei ce zic când spun că turismul nu poate salva zona – turismul este ilegal acolo. Eu, cetățean, daca am bani și chef să îmi deschid o pensiune în zonă îmi este imposibil să obțin avizele și aprobările necesare. Astfel că RMGC-ul nu minte când afirmă că singura soluție pentru zonă este mineritul. Dacă totuși acest abuz o să fie corijat în instanță (există un proces în care Alburnus Maior a atacat această “eroare” a Conisliului Local),  turismul poate să aducă zona la viață.

Sibiu: anul 2007, capitală culturală europeană. Investiții majore în obiectivele culturale și în proiecte culturale. În 2011, orașul este a 5-a destinație culturală din Europa. Conform bugetului Primăriei Sibiului, în anul 2005, sumele încasate din taxa hotelieră: 677.000 RON. În anul 2009, municipalitatea a încasat peste 1,2 milioane RON. Aproape dublu. Și cum turistul nu face poze din balconul hotelului, în oraș infrastructura specifică turismului s-a dezvoltat proporțional cu infuzia economică a turiștilor din toată Europa. Acum, în Sibiu există 120 de hoteluri, care asigură 2.500 de locuri de cazare. Să facem un calcul: cameriste, ospătari, bucătărese, direcțiune, fochist, administrator – există pentru fiecare hotel un staff format din cel puțin 20 de angajaţi. Iată, putem creea în Roșia Montană 2.400 de locuri de muncă. Și asta în condițiile în care la recensământul din 2002, în Roșia Montană locuiau 3.872 de cetățeni! Deci avem cârciumi, avem rețele de transport și, conform raportului de activitate pe 2010 al domnului primar: “Operatorii de zbor sunt tot mai interesaţi de Aeroportul Sibiu datorită creşterii cererilor în acest domeniu”. Da, îndrăznesc să cred că în Roșia Montană, odată cu valorificarea vestigiilor istorice și a zonelor naturale specifice zonei, va exista cerere pentru un aeroport!

Este, probabil, o exagerare compararea Sibiului, un oraș, cu Roșia Montană, un sat. Nu este fezabil să credem că în Roșia pot exista 250 de hoteluri. La fel de improbabil este ca din cei 3.872 de locuitori, 2.400 de oameni să poată lucra doar în domeniul hotelier. Important este mecanismul – Sibiu a reușit să își sporească considerabil veniturile din turism. Trusimul nu este o activitate, este un proces. Turismul începe de la gară și se termină în camera de hotel. Se scot bani din orice de la turistul curios. Este un efect de domino nebănuit. Spre exemplu, dacă în 2006 Sibiul încasa din amenzile de trafic 1.854.541 lei, în 2007, în vistieriile primăriilor au intrat 4.772.151 lei. Poate nu ne-am gândit să căutăm profitul în eroare și în abuz, dar dacă discutăm cinic, pe bani și revitalizări economice, așa stau lucrurile. În cazul turismului, banii se ivesc de unde nici nu te-ai gândit.

La conferința de presă susținută ieri de Cartel Alfa și ActiveWatch, doamna Afrodita Iorgulescu (Grupul pentru Salvarea Roșiei Montane din Academia de Studii Economice) a arătat fluctuația promisiunilor RMGC: în 2005 aveam 6.000 locuri de muncă, pentru ca în 2010 să avem 3.500. Probabil că cele 2.500 de locuri de muncă au fost ocupate de hoardele de publicitari, postaci și funcționari publici plătiți pentru votarea unui PUG ori a unei legi a minelor neconstituționale. Deci dacă reușim să stopăm proiectul pentru încă 5 ani, o sa ajungem în 2016 la 1.500 de locuri de muncă. Și chiar și așa sunt depășite estimările domnului Hossu cu privire la realitate și decență.

Nu este vorba despre aur – ne cumpără aurul pe 2 lei, deci ne fură, pe noi cetățenii, care nu putem fi furați cu o spagă frumușică. Nu e vorba nici despre Masivul Câlnic – un loc irepetabil în istoria omenirii. Nu e vorba nici despre oameni cu adevărat suferind – paralizați de un PUG care nu le permite să facă ceea ce capitalismul îi mână să facă – să răspundă cererii turiștilor cu oferte de cazare. E vorba despre confiscarea, cu acordul legiutorilor, a Constituției. Urmează să se voteze sau nu legea minelor. Legea minelor permite unui investitor privat să exproprieze în numele statului. RMGC, deplângând saracia băștinașilor si egoismul feroce al celorlalți, se îngrijește meticulous de evacuarea forțată a locuitorilor din Roșia. Și or să păstreze fix câte locuri de muncă au pentru muncile cele mai grele și prost plătite pentru a se putea bate cu pumnul în piept că au angajat 100% populația din zonă. Calomnios ce scriu, însă la fel de calomnios este ce promite domnul Baltazar în reclama privind translatarea cornului abundenței direct în Roșia.

Cel mai important moment al dezbaterii de ieri a fost, pentru mine, momentul de sinceritate sângeroasă a domnului Hossu în care mărturisește cum RMGC a poposit în bătătura Cartel Alfa cu o traistă de bani. Adica de argumente pro proiect.

 

Puteţi citi şi:

Cartel Alfa: Locurile de muncă promise la Roșia Montană de RMGC sunt o minciună

Noi cu-ai noştri doar pentru noi

Colonia România

“Statul este problema fundamentală! El emite legile statului. Statul înseamnă odihnă!”

Yes, we can’t!

Să ne suspendăm de tot

Maiorescu 2.0: Teoria pistelor fără fond

“Ceauşescu n-a murit! Istoria ne-a păcălit”

Nu există problemă fără soluţii şi ţară fără cetăţeni

Cu Dumnezeu înainte şi Catedrala-n coaste

Protestatar offline

Irina + București = LOVE45 de comentarii

  • Da cine a zis ca Rosia Montana trebuie sa devina granarul Europei? Prunii cresc binemerci ca sa dai o palinca facuta loco unor turisti veniti sa vada unde-au scurmat romanii dupa aur.

 1. Normal ca RMGC este singura solutie pentru Rosia Montana , avand in vedere ca acest proiect este singurul existent si ca nimeni nu s-a chinuit sa vina cu altul!!!

 2. acum nu poti sa faci turim in rosia montana pentru ca arata deplorabil. numai din poze si poti sa-ti dai seama ca fiind o localitate mica cu multe case gata sa pice, atrag turistii care vin dimineata si pleaca seara. e ceea ce spun localnicii. eu una sunt de acord ca acolo sa se faca turisum si din cate am inteles nici rmgc-ul nu explude posibilitatea asta. dar inainte sa vina turisti, rosia montana trebuie sa arate “ca pentru turisti”. chiat ca or sa vina sa vada mina asta de care vorbeste toata lumea.

  • pai si cum sa investim in rosia daca consiliul a declarat zona monoindustriala? Cum justifica ei investitiile in turism daca consiliul local a decis ca singura activitate din zona va fi mineritul? sa intrebam RMGC caci este planul lor.

  • Arata delorabil pentru ca a fost facuta sa arate deplorabil in mod deliberat sa arate deplorabil. Timp de 10 ani. RMGC a cumparat proprietati si le-a lasat sa se degradeze. Sau le-a demolat partial, lasand doar fundatia. Mina de cupru de la Rosia Poieni lucreaza la capacitate redusa, daca nu cumva au inchis-o intre timp din acelasi motiv: ca sa vina RMGC s-o ia pe bani marunti. Sunt lucruri cunoscute.

  • Da, or să vină turişti selenari. Spotul publicitar ar suna cam aşa: “Vreţi să vedeţi Marea Crizelor? Veniţi la Rosia Montana în craterul RMGC!”

 3. Ioana, Alina, oare ati citit textul inainte de a comenta? Sau dincolo de titlu lucrurile se complica, incetoseaza, va devin incomode? Haideti, dragelor, puteti! sau sa fac un rezumat – este singura solutie pentru ca au avut ei grija sa amputeze orice alta initiativa economica.

 4. De sa nu credem promisiunile legate de llocurile de munca??? Chair daca nu vor fi din prima 3600 de locuri de munca, nu conteaza, macar progresan in sesnul ca vor exista locuri de munca, avand in vedere ca acuma nu se gaseste niciunul!!

 5. @irina, cati oameni ai vazut tu pana acum sa se ridice sa spuna ca “bai, eu am vrut sa fac o treaba buna acolo la rosia montana, dar uite ca nenorocitii astia nu m-au lasat”. rosia montana nu e singura zona poluata si mult prea saraca din tara asta. si uite ca nici acolo si nici prin alte parti nu se inghesuie lumea sa faca ceva. acum, la rosia, exista sansa sa se ridice prin minerit.daca acolo exista resurse pt minerit, ce rost are sa investesti in cu totul altceva ( ca si investitia o sa fie mai mare si efortul, iar rezultatul ar putea sa nu fie unul bun). incepi sa construiesti ceva pe o baza deja existenta, in cazul asta, construiesti o mina pentru ca exista resurse, nu incepi sa faci agricultura ca nu ai sol pentru asa ceva. e destul de logic.

  • dar cine a zis ceva despre agricultura. Eu am vorbit despre turism si despre posibilitatea reala de a dezvolta economic un sat din aceasta activitate. La dezbaterea de ieri a fost prezent un domn cu o firma de turism in portofoliul afacerilor domniei sale. Din ce in ce mai multa cerere pentru zona, si asa neamanajata in spiritul turismului cum este. Daca am mai face si lucruri care sa faciliteze aceasta activitate economica, va puteti imagina cat de frumos ar decurge toate? Dar omu’ este in imposibilitatea de a duce oameni acolo cac nu sunt locuri de cazare. De ce? Cititi articolul.

 6. Pentru cine a citit articolul asta, e clar ca turismul nu esteo solutie viabila pentru Rosia Montana. Daca Sibiul, capitala europeana a culturii in 2007, cu investiții majore în obiectivele culturale și în proiecte culturale, a 5-a destinație culturală din Europa, ofera locuri de munca sezoniere doar pentru 2.400 de persoane, intro vagauna bazata doar pe agoturism ca Rosia Montanta, cate s-ar putea crea, in mod relist? 100?

  Chiar daca s-ar decalara cea mai poli-industriala zona din tara, cine naiba ar investi in turism acolo?

  • Pai daca tu, Cristi, iti imaginezi ca in turism este vorba strict despre hoteluri si locurile de munca ce decurg de-aici inseamna ca nu ai citit acest articol. Cel putin nu cu o atentie egal distribuita si fara patima. Partea aia cu turismul care este sun sistem..care incepe la gara si se sfarseste la Hotel? Partea aia ai citit, Cristi?

  • Asta s-o crezi tu. Ii povestesti turistului de bunicu-to, cautator de aur, iar a doua zi i idai un tarnacop, o casca, o lampa cu carbid il trimiti la cautat aur. Sa vezi ce viabil devine turismul, cat ai zice peste.

   Q: What to do in Rosia montana on a cold foggy Wednesday morning?
   A: Mine your own gold!

 7. Dragii mei,

  Nu va mai chinuiti sa postati, nu va mai chinuiti sa va schimbati numele si IP-ul. Toata lumea stie ca sunteti angajati, platiti sa scrieti aici opinii personale. V-am demonstrat-o si o sa o mai fac. Va vad foarte insistenti, persuasivi, cu rabdare de fier. Ati fost invatati sa indurati injurii, sa va umileasca toata lumea, fara sa ripostati prea tare(asta dupa ce s-a schimbat politica, pt ca intr-un timp ati foarte obraznici). Mai nou, Big Brother va invata sa dati copy/paste dintr-un document si atat, adica sa o tineti langa cu una si buna. Va admir foarte tare pentru aceasta calitate si va invit de cealalta parte, unde oamenii gandesc pentru ei si au voie sa o spuna, merg la rosia si vorbesc cu oamenii, merg la fan fest si se distreaza, toti insufeltiti de aceeasi idee. Din pacate nu va putem oferi bani sau alte bunuri materiale, insa va garantez ca, daca mai aveti suflet, o sa vi se umple de bucurie de fiecare data cand mergeti la rosia sau cand obtineti o victorie, cat de mica. Va mai spun ca, noi suntem mai tari decat voi. Suntem mai inteligenti, suntem mai creativi si energia noastra va tine mai mult decat a voastra din simplu motiv ca noi nu o alimentam cu bani. Banii companiei se duc, noi nu plecam nicaieri si in final o sa putem sa va invitam, chiar si pe voi la o palinca, la Rosia.

  • bineee @Ionut.
   vad postacii la toate articolele de pe varii site-uri. ce sa zic, compania face treaba buna la monitorizat online-ul. imediat ce apare un material critic, vin si comentariile. intr-adevar sunt mai finuti acum, o ard la sentiment. la fel ca spoturile. a, si inca ceva. ati remarcat lungimea spoturilor TV? au cam 120 de secunde. costa de patru ori mai mult decat un spot normal. daca-l mai difuzezi si seara dupa stirile principale, se aduna de un buget marisor. deci resurse au. sau miza e atat de mare incat dupa estimarile lor merita sa cheltuie oricat de mult.

 8. Nu ne fura nimeni aurul. Ne folosim doar de el pentru a ne imbunatatii situatia proprie si situatia tarii, care este cam alarmanta, mai ales din punct de vedere economic!!! Oamenii au nevoie de un venit stabil, iar acesta nu este posibil fara un loc de munca!!

  • Aceste locuri de munca pot fi orice? cu orice pret, doar sa avem locuri de munca? Mercenari? Putem? caci in definitiv raderea unui munte din Romania este o manifestare a unui astfel de comportament. Deci joburi cu orice pret sau joburi in virtutea unei strategii (adica ceva de durata, coerent, sustenabil)? Vlad?

 9. Ce ma dispera cel mai tare e ca unu din Bucuresti, sau din oricare alt oras mare al tarii, persoana pe care in mod normal o doare in cot de copii strazii de langa el, moare de frica celor din Rosia care nu au loc de munca …..ok facem 3600 de locuri de munca , tu din Bucuresti sau Iasi nu simti nimic mai , nu simti dect daca se creeaza 1 milion de locuri de munca …..asa faci 3600 (cifra exagerata daca te-ai fi interesat), 3600 de locuri de munca pe o perioada de 10 ani ….costul lor:

  1. 4 munti rasi de pe suprafata pamantului, cu tot microecosistemul lor.
  2: un lac de cianura, lac care daca verifici in Panama parca , face poluare, izvor de apa curgand si poluand totul in jur.
  3: iazul de cianura va fi facut din pamant, nu din materiale speciale rezistente la seisme si inundatii…deci riscul de a se deteriora barajul , chiar daca mic …(mic din cauza zonei care nu are grad seismic ridicat, nu din cauza grijii celor de la RMGC)…exista si te afecteaza si pe tine in orasul tau…pentru ca apa aia oluata ajunge in parau- rau- Dunare, si la tine in casa, la fiul tau in tabara sau mai stiu eu unde….
  4: dupa 10 ani in care au fost create 3600 de locuri de munca (cifra exagerata va reamintesc) statul roman va trebui sa repare zona , costul va fi mai mare decat intreaga redeventa primita pe cei 10 ani de utilizare a resurselor, costul va fi platit de mine si de tine sin bani publici…

  Deci o sa ramanem fara aur, poluati si cu bani luati …..mai bine platim acum de la buget 3600 de locuri de munca pentru Rosienii aia asa de dornici de munca ….macar scapam de poluare si violarea inteligentei si sufletelor noastre!

 10. no bun, si te-ai intrebat irina, de ce sunt oamenii interesati sa vina la rosia montana? chiar si asa cum arata acum, “neamenajata in spiritul turismului” cum spui tu. oare nu tocmai discutiile astea mai mult sau mai putin aprinse despre rmgc? ca pana sa faca oamenii astia niste publicitate pentru proiect, cine avea vreun habar de rosia montana in afara de oamenii din zona? si acum, oamenii nu se duc acolo sa vada ceva anume, atractia turistica este scandalul, controversa creata. deci momentan, toata atractia asta turistica de care vorbesti tu, tot rmgc-ului i se datoreaza, oricat de mult ai incerca tu sa-l scoti personaj negativ. si fara niste investitii serioase, acolo nu poti sa faci turism in lipsa rmgc-ului.

  • Momentan exista disponibile milioane de euro – fonduri structurale ce pot fi investite in zona. Daca administratia locala nu ar fi decis ca acolo se va face doar minerit, ar fi putul lua acei bani si i-ar fi putut investi acolo. Ok, sa presupunem ca e cum zici tu, rmgc a generat frenezia si interesul pentru zona. Acum sa folosim ce are rosia cu cap si sa ne folosim de interesul oamenilor pentru zona si sa scoatem banii de la ei pentru zona. Din nou, singurul motiv pentru care rmgc este acela care a scos rosia in față (asumand ca e asa, dar nu stim, nu exista studii 🙂 ) este pentru ca administratia locala a fost dezinteresată de comunitate. Potentialul turistic a existat din totdeauna si a existat independent de investitorul hulpav.

 11. 1 proprietatea romaneasca nu trebuie instrainata.
  2 asta cu “aurul e pentru noi” e vrajeala. “pentru noi” e numai coruptie deocamdata si salarii mici doar pentru supravietuire. orice proiect, oricat de avantajos si datator de speranta e distrus automat de coruptie. numai asta ati vazut cu toti de 20 de ani. dupa ce se va starpi coruptia, doar atunci ne putem apuca de treaba. numai cu constiinta ca se face corect iese o treaba buna.
  3 politicienii romanii sunt hoti. absenteismul e cel mai tare procent la alegeri. nu conteaza cum privesti pb Rosia Montana si ce intelegi. un singur lucru e suprem in Romania de 20 de ani: coruptia. iar coruptia organizeaza lucrurile devastator pt popor, pt oamenii simpli, pt masa.

 12. si ale cui sunt fondurile astea de milioane de euro? sper ca n-o sa-mi spui ale romaniei. ca statul n-a fost in stare macar sa ecologizeze pana acum minele foste comuniste deci varianta asta pica, mai sunt fondurile de la uniunea europeana. ei bine astea nu trebuie decat atrase ca nu le impiedica nimeni sa apara. dar se pare ca nu e chiar asa de simplu, ca pana la urma chiar si in decizia de a face minerit puteau sa atraga fonduri ca sa faca orasul mai frumos. dar nici ue nu arunca cu bani in stanga si-n drepta asa usor. ca sa atraga bani europeni, statul trebuie sa dovedeasca si el ca se implica. lucru pe care bineinteles nu l-a facut si cel mai probabil nici n-o sa se intample. ca sa pui rmgc-ul pe fuga din rosia, pui pe fuga o gramada de bani care se investesc acum acolo. plus ca ar fi rusinos pentru noi ca tara sa facem asa ceva si asta ar atrage multe pareri negative pentru alti straini. zici ca a existat potential turistic si pana sa vina investitorul, o fi fost, desi ma foarte indoiesc, mai ales ca nu exista studii… nu cred ca administratia locala a fost dezinteresata, ci mai degraba statul nu s-a implicat in a ajuta comunitatea asta, motiv pentru care administratia s-a descurcat onorabil. acum tot statul e cel care impiedica dezvoltarea lui.

  • Sunt zone in care nu s-a investit decat minimal, iar lucrurile s-au miscat cat de cat datorita muncii unor localnici. De exemplu la Straja, langa Lupeni.

   E gresit spus ca administratia locala e dezinteresata. Este chiar foarte cointeresata, deoarece a fost cumparata demult de RMGC. Nu se doreste a se investi in nimic pentru ca zona sa devina si mai defavorizata decat este, sa-i scada astfel valoarea si mai tare, iar RMGC sa poata veni apoi sa cumpere totul pe bani marunti si sa se poata bate apoi cu pumnul in piept ca “noi am investit in zona”.

 13. @cici, daca politicienii sunt corupti nu inseamna ca toata lumea este. in ritmul asta nu mai evoluam, daca blocam orice proiect pe ideea ca e corupt. eu zic ca mai avem inca speranta si ca cu timpul o sa ne dam seama ca si la noi in tara se pot intampla lucruri misto.

 14. aici miroase a proclamaci si pupin*uristi ai rmgc… aia care daca scrii ceva pe pagina de facebook in contra, te blocheaza dupa ce iti sterg comentariile… iar miroasul asta cianurat amestecat cu nesimtenie si jegosenie de caracter ma face sa vomit… de castigat poate vor castiga ei ca au destula nesimtenie, persistenta, vor cumpara destui politicieni si functionari marunti care vor avea nevoie de cate un jeep sau o viloaca… nu va faceti iluzii… din 300 si ceva de tone – oficial – de aur cate vor extrage si argint, plus altele, cu siguranta ca o tona doua vor cheltui pt a minti, manipula, a face lobby, a amenintza, a plati campanii publicitare la tv sau radio pana noi vom fi saturati sa vedem prefacutii aia teatrali care au fost cumparati probabil pe ceva mai mult de 30 de arginti, si tot asa…insa NICI NOI NU VOM OBOSI sa fim impotriva lor pana la capat, din ce in ce mai multi…

 15. Faptul ca au declarat acea zona drept zona monoindustriala mi se pare o tradare, pot fi si alte industii compatibile cu industria mineritul care pot fi dezvoltate acolo, de exemplu turismul ar trebui sa fie permis pana la 2 Km sa zicem de mina, iar vestigiile arheologice de acolo ar trebui sa fie accesibile

 16. Irina cred totusi ca daca ai pune la titlu un !? macar in paranteza, le-ar da de gandit mai mult celor care nu citesc decat titlul, sau pe sarite… ca unii de aici se vede ca nu au citit articolul…

 17. Ar trebui sa “multumim” RMCG ca arata tarii CORUPTIA din Romania. Ar trebui sa ne crape obrazul de rusine celor care ii sustin.

  Locuri de munca de la RMCG?! Oameni buni, pana si pentru studiul de impact au angajat straini.
  45 de ani de comunism ne-au “educat” ca statul ne da mura in gura, iar alti 20 de ani care au urmat dupa aceea, ne-au “educat” ca suntem impotenti (neputinciosi, sursa DEX).

  Cu siguranta sistemul este corupt … va fi si in continuare, dar asa cum spunea aici Ionut, banii se vor termina.
  Desteapta-te romane … ca tara aceasta nu este a mea si nici a voastra, ci a urmasilor vostri si a urmasilor urmasilor vostri, in vecii vecilor. Amin!

 18. poate eu sint prea prost si nu ma duce mintea ori altii care se tot vaita ca nu au de munca si trebuie sa le dam voie jidaneilor de la RMCG sa intre ori sint batuti in cap ori sint cine stie ce pupindosisti de-ai lor.voi nu vedeti ca au facut in asa fel incit cine vrea sa investeasca acolo in turism sau orice alta posibilitate de a ridica zona sa nu aiba succes?voi nu vedeti cita publicitate agresiva duc DOAR pt a le da LOR dreptate ca ce fac ei e cel ai bine?citi din cei care locuiesc acolo au propus sa se adune in vreo asociatie si sa inceapa sa PRODUCA ceva si nu au fost ajutati de cei care SE LUPTA SA NU PLECE ACEA ZONA DIN PATRIMONIUL TARII?va garantez ca sint multi oameni care se lupta pt acei batuti de soarta sau in cap care isi pling sau NU de mila si ar sari multi oameni sa va/ii ajute.stiti doar sa pupati miinile care va intind o bucata de pita sau o glaja de palinca dar nu faceti NIMIC pt a va ridica atit ca persoane individuale cit si ca asociatii.ginditi-va la distrugerile care le lasa javrele astea in urma,la cite lucruri se duc pe apa simbetei si mai ales,la ISTORIA CARE ESTE IN ACEA ZONA.restul,vorbe in vint ale unor pupindosisti sau oameni care nu au viziunea unei realitati mult mai frumoase si altfel.

 19. Articolul e foarte bun: clar si adevarat. Trebuie sa facem ceva, ne-a ajuns cutitul la os! Sau nu e asa?
  Depinde de fiecare din noi, sa nu ne mai ascundem bagand capul in nisip!
  Dan are dreptate, cine cere ajutor il primeste!
  Cione nu, sa-si pregateasca ceafa, jugul e aproape!

 20. Pingback: Dacă nu se lasă cu sânge, nu cred că intră | TOTB.ro - Think Outside the Box

 21. Pingback: Mai puneți mâna și pe o telecomandă! | TOTB.ro - Think Outside the Box

 22. Pingback: Occupy RMGC | TOTB.ro - Think Outside the Box

 23. Pingback: Adevăratul discurs al euro-coruptului Adrian Severin | TOTB.ro - Think Outside the Box

 24. Pingback: “Aoleo sări-mi-ar ochii / să nu vad cum fură popii”. Rectificarea bugetară în anticamera raiului | TOTB.ro - Think Outside the Box

 25. Pingback: Băsescu și serviciul de descrâncenare | TOTB.ro - Think Outside the Box

 26. irina, articol bun dar titlul induce cititorul foarte mult in eroare. intr-adevar inainte de a citi textul, cand mi-au cazut ochii asupra titlului mi-am zis pret de o secunda: nu cred, pana si astia sunt cumparati! dar am citit mai departe in ciuda primul meu impuls de acuzare grava a TOTB de coruptie la nivel inalt si vanzare de tara (mai in gluma mai in serios). am citit astfel cu rabdare pana la sfarsit iar acum te aplaud. dar titlul nu e cel mai potrivit ales. parerea unei umile cititoare de zi cu zi.

 27. Pingback: Școala altfel, sistemul același | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger