Rivalul lui LHC şi-a încetat activitatea după 28 de ani de ciocniri subatomice

0

Vineri, 30 septembrie, acceleratorul de particule Tevatron, găzduit de Fermi National Accelerator Laboratory lângă Chicago, a pus capăt celor 28 de ani în care a ciocnit protoni de antiprotoni. Motivele pentru închiderea maşinăriei de peste 6 km sunt constrângerile bugetare şi statutul său desuet după constuirea rivalului său de la CERN, Large Hadron Collider.

Tevatron a fost cel mai mare accelerator de particule din lume până în 2009, când LHC a devenit operaţional şi a doborât recordurile înregistrate de omologul său învechit de peste ocean privind puterea coliziunilor subatomice. Tevatron a descoperit însă quarcul top, două tipuri de barioni sigmabarionul Xi-sub-b sau particula Omega-sub-b şi s-a îmbarcat şi în cursa pentru depistarea bosonului Higgs, unitatea subatomică botezată “Particula lui Dumnezeu” despre care se spune că ar înzestra cu masă toate celelalte particule.

Următorul pas pentru Tevatron l-ar putea reprezenta ciocnirile de mezoni (particule elementare cu masa cuprinsă între masa electronului şi cea a protonului). Mezonii sunt ca electronii, dar de circa 200 de ori mai grei, ceea ce îi face mai uşor de ciocnit între ei, însă sunt mult mai instabili, având o durată de viaţă de câteva microsecunde. Un timp scurt, dar care ar putea fi valorificat dacă fizicienii se joacă puţin cu regulile relativităţii. Pentru ciocnirea lor este nevoie de un accelerator mai mic, potrivit capacităţii Fermilab, care ar intra din nou în topul cercetării în domeniul fizicii particulelor.

Aflaţi mai multe detalii aici.

 

Sursa: Popular Science

Foto: Fermilab


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger