Risipa si poluarea, principalii dusmani ai apei

0

Avertismentul trebuie luat in serios. Exista posibilitatea ca pana in anul 2030, cererea de apa sa fie cu 40 la suta mai mare decat oferta existenta pe planeta. Principalele cauze ale acestei situatii sunt poluarea si risipa. Chiar si in Bali, o destinatie turistica de vis, situatia este dramatica.

In vreme ce turistii se bucura de vacante, stand la plaja pe nisipul alb sau relaxandu-se langa piscinele ingrijite ale hotelurilor, copiii din Bali se joaca langa rauri poluate si urat mirositoare, relateaza Deutsche Welle. Indonezia, tara de care apartine insula, este una dintre tarile cu probleme majore in privinta instalatiilor de epurare a apelor uzate. Apa reziduala provenita din industrie, agricultura si din casele oamenilor se varsa, de cele mai multe ori, in cel mai apropiat rau, fara filtrare.

Potrivit estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ 50.000 de oameni mor anual in Indonezia din cauza bolilor provocate de apele poluate. Sunt inregistrate, in fiecare an, aproximativ 120 de milioane de cazuri de diaree, afectiuni ale pielii sau alte maladii cauzate de apele contaminate.

Yuyun Ismawati, directorul organizatiei non-guvernamentale de protectie a mediului Balifokus, crede ca “in unele zone, oamenii s-au obisnuit sa foloseasca apa poluata, asa ca sistemul lor imunitar s-a intarit si nu se mai imbolnavesc atat de repede.

In alte zone, insa, in special in cele turistice, apa contaminata este o mare problema. Provoaca afectiuni ale stomacului, diaree si alte neplaceri.”

Bolile cauzate de ape nu afecteaza doar sanatatea oamenilor, ci au si efecte asupra economiei. Aceste probleme incep la nivelul familiei, explica Yuyun Ismawati: “Copiii sunt primii afectati. Si, in multe cazuri, cand un copil are diaree, acest lucru afecteaza si parintii, intrucat acestia nu mai pot merge la munca”.

In Bali, resursele de apa existente sunt suficiente doar pentru a sustine o populatie de 2.7 milioane de locuitori. Populatia insulei creste continuu, ajungand la 3.5 milioane de oameni. si aceste estimari nu includ cele peste patru milioane de turisti care viziteaza Bali in fiecare an.

Majoritatea turistilor nici macar nu au idee cata apa folosesc in fiecare zi. Totusi, cantitatea de apa folosita pe zi intr-o camera de hotel dintr-o zona turistica din Bali este de aproximativ 500 de litri pe zi, precizeaza Balifokus. Un volum mult mai mare decat cel utilizat de localnici, tinand cont ca apa nu este folosita doar pentru dusuri ci si pentru piscine sau pentru irigarea gradinilor hotelurilor.

Ismawati prevede un viitor sumbru fabuloasei “Insule a zeilor”: “Cred ca in urmatorii 20 de ani nu va mai fi recunoscuta drept o insula a paradisului – si asta pentru ca paradisul nu ar trebui sa fie aglomerat, cu atat mai putin urat mirositor”.

Tags:



Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger