RISE Project: Moții, față în fața cu corporația

0

La începutul anului, 150 de locuitori ai comunei Gîrda, județul Alba, s-au răsculat după ce au aflat că deasupra localității lor se taie masiv, scrie RISE Project. Compania austriacă Holzindustrie Schweighofer, unul dintre cei mai mari exploatatori de pădure din România, a câștigat o licitație pentru 3.500 de metri cubi de lemn, o suprafață uriașă, comparabilă cu necesarul întregii comune pentru un an de zile, și a doborât copaci până a umplut ochi tot drumul forestier ce ducea spre pădure. Arborii recoltați de austrieci ar fi acoperit, de pildă, cam jumătate din necesarul anual al unei fabrici mari de mobilă, cum este cea din Câmpeni.

 

150 de moți au dat afară Holzindustrie Schweighofer din comuna lor

 

“Am găsit muncitorii, șase-șapte muncitori, care trageau cu tafurile (n.a.-utilaje auto folosite pentru transportarea buștenilor), doborau în pădure și un escavator care a facut un drum aici pe versanți. În primă fază nu au vrut să plece, până își sună șefii, să vadă ce zic șefii, și, după aia, le-am zis să își ia utilajele, să plece, că oricum nu o să mai transporte lemnul de aici din rampă și nici nu o sa mai tragă din pădure”, ne-a povestit localnicul Marinel Stan momentul confruntării cu reprezentanții companiei Holzindustrie Schweighofer, firmă austriacă și unul dintre cei mai mari exploatatori de pădure din România.

(…)

Legea moților

Situatia din Apuseni este diferită față de cea din alte regiuni împădurite, pentru că, din cauza altitudinilor mari, oamenii de aici trăiesc aproape exclusiv de pe urma prelucrării lemnului. Există și o lege, 33/1996, mai cunoscută drept legea moțiilor, care dă localnicilor dreptul să cumpere anual, din pădurile statului, între zece și 15 de metri cubi de lemn de familie. Moții transformă trunchiurile fie în scândura bună de construit, fie în obiecte artizanale, pe care le vând în târgurile din țară.

De mai bine de un an însă, Ocolul Silvic Gîrda nu și-a mai onorat obligația prevăzută de lege. Nu le-a mai dat lemn moților, sau, când a făcut-o, i-a momit doar cu lemn de proastă calitate, neprelucrabil.  Aceasta chiar în timp ce compania tăia în padurile lor: „Ce poate fi mai frustrant pentru un om decât să știi că tu și tatăl tău, și toată familia ta a trăit din pădure iar tu acum ești obligat să stai în casă și pe dinaintea casei tale trece mașina cu 50-60 de metri cubi,” ne-a spus Nicodim Pașca, liderul informal al mișcării din Apuseni.

“Ei nu mai țin cont de nimic. Angajații sau firma care vine să exploateze nu mai țin cont de puieți, nu mai țin cont de nimic. Să le iasă masa lemnoasă în cât mai scurt timp, ca să se mute în altă parte a localității sau a județului”, ne spune Daniel Dobra, în timp ce ne arată locul din care a început compania să taie.

“Dacă se continuă să se exploateze în termenii ăștia, noi, care locuim aici în zonă, nu o sa mai avem din ce să trăim. Mai mult decât atât, nu o să avem nici lemne de foc. Uitați-va și în împrejurimi, pe versanți, au exploatat de-a lungul timpului sute de mii de metri cubi.” mai spune localnicul, care trăia, până nu demult, din lemnul primit de la stat.

Pe de altă parte, și micii întreprinzători din zonă spun că au fost afectați de licitațiile care se fac în ultimul timp. Aceștia sunt oameni cu PFA (n.a. persoana fizică autorizată) și cu câte un mic gater care însă ne-au spus că nu au mai putut participa la licitații fiindcă Romsilva a scos la vânzare doar suprafețe foarte mari de pădure iar ei nu au avut resursele financiare pentru a intra în competiție cu giganți precum Holzindustrie Schweighofer. Trebuie spus însă că, de cele mai multe ori, lemnul tăiat de aceștia era vândut chiar corporației.

Citiți restul articolului (și mai ales despre afacerea Schweighofer) pe site-ul RISE Project.

 

Puteți accesa și:

FOTO Cum arată o fabrică de lemn și ce rămâne în urma exploatărilor

Un milion de arbori tăiați anual – fără impact de mediu în viziunea autorităților

“Tăierea copacilor. O crimă”


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger