Riscurile de mediu ucid 12,6 milioane de oameni anual

0

În jur de una din patru morți care ar putea fi evitate sunt asociate anual cu condițiile nesănătoase de mediu, care contribuie la peste 100 de boli, numai poluarea aerului fiind responsabilă pentru 25% dintre atacurile cerebrale și 19% din cancere, arată un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății, citat de The Guardian. Este vorba de cea mai mare evaluare în acest sens din 2006 încoace și arată că numărul total al deceselor este de 12,6 milioane anual. Două treimi dintre acestea (8,2 milioane) sunt cauzate de boli fără transmitere: atacuri cerebrale, cancere și afecțiuni cardiace, care crescut semnificativ în ultimii 10 ani.

Dacă numărul de morți cauzate de boli infecțioase ca diareea sau malaria au scăzut din 2006, cele asociate cu poluarea aerului, schimbările climatice și expunerea la chimicale sintetice au sporit. Cei mai mari ucigași asociați cu factori de mediu sunt atacurile cerebrale (2,5 milioane de decese anual), afecțiunile cardiace (2,3 milioane) și vătămările neintenționate – accidentele rutiere cauzează 1,25 milioane de morți anual, căzăturile au înregistrat 690.000 de decese în 2012, 372.000 de oameni s-au înecat în același an, 268.000 de decese au loc în fiecare an din cauza expunerii la foc, căldură sau substanțe fierbinți (majoritatea în țările cu venituri mici și medii), iar 193.000 de morți sunt puse pe seama otrăvirii accidentale cu substanțe nocive (droguri, vapori și gaze toxice, plumb) sau a emisiilor industriale. Cancerele asociate cu mediul omoară 1,7 milioane de oameni anual, afecțiunile respiratorii 1,4 milioane, iar bolile diareice 846.000.

În ultimii ani, calitatea aerului s-a diminuat în multe orașe cu venituri mici și medii din toată lumea, arată raportul, fenomen care ar urma să sporească mai ales bolile fără transmitere mai sus amintite, precum și infecțiile respiratorii la copiii sub cinci ani. „Riscurile moderne, precum poluarea mediului ambient pe calea aerului și folosirea substanțelor chimice, au tendința să crească în țările care trec printr-o dezvoltare rapidă, înainte ca măsurile de control al acestor factori să se îmbunătățească când se face tranziția completă la societăți cu venituri ridicate”, scriu autorii studiului.

Industrializarea rapidă și poluarea aerului în China, India și în alte regiuni din sud-estul Asiei și din Pacific reprezintă acum o cauză majoră de decese și boli. Dezvoltarea producției industriale, a urbanizării și a numărului de proprietari de mașini plasează aceste regiuni în fruntea clasamentului, cu 7,3 milioane de morți anuale, majoritatea fiind atribuite poluării aerului. „Poluarea aerului a fost asociată cu tot mai multe internări în spitale și decese cauzate de atacuri cerebrale”, arată raportul. „Există tot mai multe dovezi ale asocierii dintre atacurile cerebrale și expunerea prelungită și de scurtă durată la particule fine (PM2.5). Totodată, expunerea de scurtă durată la niveluri ridicate de ozon a fost asociată la rândul ei cu incidența atacurilor cerebrale”.

Cancerele reprezintă principala cauză a deceselor la nivel mondial, unul din cinci oameni la nivel global și unul din trei oameni din țările industrializate prezentând riscul de a dezvolta o formă de cancer de-a lungul vieții lor. În jur de 19% din toate cazurile de cancer sunt atribuite unor factori de mediu. Fumatul reprezintă cel mai mare risc în dezvoltarea cancerului pulmonar, însă peste 20 alți factori de mediu și profesionali se dovedesc a fi cancerigeni pentru plămâni. Poluarea aerului cauzată, de exemplu, de arderea cărbunelui sau a biomasei în spații închise a fost asociată cu o dezvoltare semnificativă a riscului de cancer pulmonar, care a cauzat în 2012 aproape 1,6 milioane de morți și a contribuit cel mai mult la mortalitatea cancerului.

În jur de 18% din afecțiunile cardiace de la nivel global au fost asociate cu poluarea aerului de la nivelul locuințelor, iar circa 35% din totalul afecțiunilor cardiace au fost puse pe seama factorilor de mediu. Citiți întregul articol pe The Guardian.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger