În momentul în care Rio de Janeiro și-a luat angajamentul de a găzdui Jocurile Olimpice de Vară din 2016, administrația orașului a promis Comitetului Olimpic că va purifica apa recunoscută pentru cantitatea mare de impurități. Obiectivul era de a elimina 80% din depozitele de apă menajeră regăsite în apele din Rio și de a revitaliza laguna destinată caiacului. Cu câteva luni înainte de începerea Jocurilor, metropola braziliană a anunțat că nu va mai realiza acest obiectiv.
”Nu se va întâmpla pentru că nu am avut destulă determinare, destule fonduri și energie,” a arătat purtătorul de cuvânt Rio 2016, Mario Andrada. ”În orice caz. de curând am obținut ceva ce lipsea de generații: voința publică pentru curățenie. […] Dacă nu vom fi capabili să atingem ținta, va trebui să muncim până în ultima clipă pentru a ne asigura că atleții pot concura în ape curate,” a mai arătat Andrada.
Totodată, Associated Press a realizat o testare independentă a apei din Rio, constatând prezența unor patogeni virali în apă. Un document din 2015 al Comitetului Olimpic american arată că aceștia ”nu se așteaptă la reduceri majore în ceea ce privește nivelul bacteriilor și al patogenilor virali, în locurile unde vor avea loc competițiile.” Tocmai de aceea, delegațiile naționale vor fi nevoite să ia măsuri de precauție suplimentare: sticle de apă speciale, produse sanitare de curățenie, vaccinuri pentru hepatita A sau febră tifoidă, spălarea hainelor la o temperatură extrem de ridicată , curățarea vâslelor cu clor după fiecare cursă etc.
Un amplu articol realizat recent arată care sunt factorii complecși care au condus la nerespectarea acestui angajament de bază, în ceea ce privește purificarea apei și implicit menținerea normelor de siguranță.
Mai mulți atleți au mărturisit că, în timpul antrenamentelor, au observat că apa din Rio era extrem de poluată. Potrivit anchetei, atleta Mattine Grael susține că în timp ce se antrena, a observat în apă televizoare aruncate, iar windsurferul olandez Dorian van Rijsselberghe a etichetat apele din Rio ca fiind ”dezgustător de jegoase și periculoase.” ”Deșeuri menajere peste tot. Atleții nu vorbesc despre asta,” scria olandezul într-o postare revoltată. ”Ei nu se află acolo pentru a aborda probleme de mediu. Dar atleții chiar sunt îngrijorați în legătură cu aceste condiții.” van Rijsselberghe a fost, de altfel, șocat de apele murdare încă din 2013, când a avut la Rio prima cursă: ”A trebuit să facem slalom pentru a evita scaune de plastic pentru grădină, un fridiger, animale moarte.”
Sursa: Deadspin