Rio de Janeiro își închide cea mai mare groapă de gunoi

0

Jardim Gramacho este una dintre cele mai mari gropi de gunoi ale lumii. După 34 de ani în care a adunat reziduurile unuia dintre cele mai mari orașe din lume, aceasta se va închide, lăsând în urmă o mulțime de oameni care au trăit de pe urma gunoaielor, selectându-le manual și ducându-le la centrele de reciclare.

 

Jardim Gramacho a fost unul dintre cele mai cunoscute exemple de neglijență față de mediu, însă în curând va fi transformată într-un centru eficient de reciclare a gunoaielor în gaze de seră ce vor fi folosite la crearea combustibililor. Din aceștia se va genera combustibil pentru încălzirea caselor și alimentarea mașinilor.

 

 

O problemă rămân însă cei 1.700 de oameni care lucrau în această mare de gunoaie, de unde colectau plasticul, hârtia și metalul regăsite în cele 9.000 de tone de reziduuri aruncate zilnic în groapa orașului brazilian. ”Catadores”, așa cum sunt cunoscuți cei care își câștigă pâinea într-unul dintre cele mai insalubre ale zonei, vor primi ajutoare sociale simbolice, însă viitorul lor este incert, câtă vreme Gramacho va fi înlocuită de o versiune hipertehnologizată.

 

 

Deși închiderea gropii de gunoi a fost tergiversată în repetate rânduri, decizia finală e motivată, printre altele, de faptul că Rio va găzdui Cupa Mondială de fotbal în 2014 și Jocurile Olimpice în 2016. Astfel Gramacho se va închide săptămâna viitoare, înaintea marii conferințe a Națiunilor Unite Rio+20.

 

 

Sursa și foto: AP

 

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger