Rinocer sumatran, născut în captivitate

0

Un pui de rinocer sumatran (specie aflată în foarte mare pericol de dispariţie) s-a născut într-un sanctuar pentru rinoceri din Indonezia, situat în parcul naţional Way Kambas. Puiul este mascul, iar atât el, cât şi mama lui, femela Ratu (foto), se simt foarte bine, au anunţat fericiţi specialiştii în viaţa sălbatică care au monitorizat evoluţia sarcinii şi naşterea.

 

 

Este al patrulea caz de pui de rinocer sumatran născut în captivitate în 100 de ani, ceea ce face evenimentul cu atât mai special. În sălbăticie, specialiştii estimează că mai există mai puţin de 200 de astfel de rinoceri, în Indonezia şi Malaezia. În ultimii 20 de ani, numărul de exemplare din această specie a scăzut cu 50%, din cauza braconajului şi a pierderii habitatului. „Naşterea acestui pui este un cadou cu adevărat special pentru eforturile de conservare şi înmulţire a speciei de rinocer sumatran; este o specie extrem de rară, cu dificultăţi de reproducere, aşa că evenimentul este mai mult decât îmbucurător. Şi este prima dată când un rinocer sumatran se naşte în acest sanctuar din Indonezia”, a declarat un reprezentat al Ministerului Pădurilor din Indonezia.

Pentru îngrijitorii lui Ratu (mama rinocer), naşterea a fost motiv de mare bucurie: aceasta a fost a treia sarcină a femelei (o sarcină lungă de aproximativ 16 luni), primele două nefiind duse la termen. Tatăl puiului de rinocer, Andalas, s-a născut, la rândul lui, la grădina zoologică din Cincinnati, SUA, în 2001: el a fost primul rinocer sumatran născut în captivitate, fiul său este al patrulea şi mai există doar alte două cazuri similare în lume. Andalas a fost adus în Indonezia în 2009, pentru a se împerechea cu Ratu – aceasta a fost născută în sălbăticie, dar s-a rătăcit, a ajuns în afara habitatului ei şi a fost salvată şi adusă în sanctuarul din parcul Way Kambas.

 

 

Sursa şi foto: BBC / AFP


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger