Right2Water, prima inițiativă cetățenească ajunsă pe masa legislatorilor europeni

0

Inițiativa cetățenească “right2water” care are ca obiectiv protejarea apei de băut și oprirea privatizării apei în Europa a ajuns pe agenda legislatorilor europeni, fiind prima de acest fel care a ajuns în această etapă.

 

apa

 

Pentru a veni cu o inițiativă cetățenească în Parlamentul European, este nevoie de ce puțin un milion de semnături în șapte țări. Right2Water a strâns aproape două milioane și a primit o audiere cu Parlamentul European și Comisia Europeană luni, 17 februarie.

Right2Water a fost inițiată de o federație a sindicatelor din comerț, EPSU, care reprezintă interesele a opt milioane de lucrători din serviciul public din Europa. Inițiatorii susțin că managementul resurselor de apă nu trebuie să reprezinte subiectul unor reguli de piață internă și trebuie exclus de la liberalizare.

Mecanismul prin care cetățenii pot propune legi a fost inițiat în aprilie 2012 pentru a încuraja democrația directă și obligă Comisia Europeană să se întâlnească cu grupuri de oameni, să asculte problema, să analizeze propunerea și să dea un răspuns, dar nu este obligatoriu ca propunerea să devină lege.

Comisia Europeană trebuie să dea un răspuns privind Right2Water până pe 20 martie, dar analiștii de la Bruxelles nu cred că inițiativa va avea succes întrucât Comisia Europeană consideră că liberalizarea resurselor de apă reprezintă o modalitate foarte importantă prin care promovează piața unică.

Sursa: BBC

 

Citiți și:

Dreptul la apă: Prima inițiativă cetățenească cu un milion de semnături

Dreptul la apă, un drept constituțional


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger