Rezultatele de la Cern, unde se află acceleratorul de particule, îi pun în încurcătură pe fizicieni. Potrivit acestora, particule subatomice au depășit viteza luminii.
Neutrinii trimiși prin pământ de la Cern spre laboratorul Gran Sasso la 732 de kilometri depărtare arată că aceștia au ajuns cu o fracțiune de secundă mai repede decât ar ajunge lumina.
Rezultatul, care amenință a răsturna un secol de fizică, va fi analizat cu atenție și de alți cercetători.
Cercetătorii de la Cern spun că au încercat să găsească toate explicațiile pentru acest fapt și să idenfice orice fel de greșeală, dar n-au găsit.
Viteza luminii este limita de viteză din Univers și mare parte din fizica modernă, cum a fost teoretizată în parte de Albert Einstein în teoria relativității, depinde de ideea că nimic nu poate depăși viteza luminii.
Mii de experimente au avut loc pentru a o măsură cât mai precis și niciun rezultat nu a identificat o particulă care să o depășească.
Însă cercetătorii de la Cern derulează de trei ani un experiment care sugerează că neutrinii fac acest lucru. “Nu susținem anumite lucruri, doar vrem să fim ajutați de comunitatea de cercetători pentru a înțelege rezultatul nostru nebunesc”, spune dr. Antonio Ereditato.
Foto: Flickr / Wimox
Sursa: BBC