Efortul de 30 de ani al celor de la GlaxoSmithKline pentru a găsi un vaccin anti-malarie a înregistrat un progres semnificativ și sunt speranțe că primul vaccin pentru una dintre cele mai fatale boli din lume va apărea în curând.
Oamenii de știință care lucrează la acest vaccin vor dezvălui în curând rezultatele unui studiu pe 15.000 de copii africani, aducând dovezi că vaccinul ar înjumătăți numărul de cazuri de malarie la copiii de între cinci și 17 luni, informează The Telegraph.
Unul dintre cercetători este Joe Cohen, un veteran al Glaxo care și-a dedicat ultima jumătate din cariera lui dezvoltării vaccinului. Dr. Cohen, acum în vârstă de 70 de ani, conduce departamentul dedicat descoperirii vaccinului anti-malarie din 1987. Echipa lui și-a dat seama că amestecul unei părți din vaccinul împotriva hepatitei B cu o proteină din parazitul care cauzează malaria poate duce la un vaccin de succes împotriva malariei.
Primele teste pe adulți americani în anii 1990 au demonstrat că acest concept funcționează și au pus în mișcare o serie de experimente care au arătat cât de eficient poate fi vaccinul în Africa, acolo unde boala are incidența cea mai ridicată.
“Astăzi, putem vedea, în sfârșit, lumina de la capătul tunelului”, spune dr. Cohen. Deși oamenii de știință s-au convins că vaccinul are potențial încă din 1997, a fost nevoie de încă 16 ani pentru a aduna destule dovezi că vaccinul este eficient la toate grupele de vârstă, în diferite circumstanțe și poate fi folosit pe termen lung.
Descoperirea unui vaccin anti malarie este un obiectiv foarte ambițios, întrucât boala este provocată de un parazit foarte complex. Cercetători din toată lumea se străduiesc să găsească o soluție de 60 de ani, dar echipa lui Joe Cohen este prima care a trecut de stadiul primelor experimente.
Rezultatele recente arată, însă, că vaccinul nu ar fi atât de eficient pe cât se spera la început. În martie, rezultate ale unor experimente arătau că efectele vaccinului dispăreau după patru ani. Ultimele rezultate publicate arată că vaccinul oferă mult mai puțină protecție bebelușilor foarte mici, din motive necunoscute. Dar, având în vedere că malaria a omorât 660.000 de oameni în 2010, vaccinul nu trebuie să fie complet eficient pentru a face o mare diferență.