Rezoluţii verzi pentru 2011

1

Cel mai bun mod de a începe anul este cu un angajament de înverzire a stilului de viaţa pentru a fi mai prietenoşi cu mediul. Cei de la Huffington Post au făcut o selecţie de rezoluţii verzi care vor aduce o schimbare în bine nu doar fiecăruia în parte, ci şi celor din jurul nostru şi mediului.

1. Nu mai folosesc pungi de plastic! În Statele Unite, de exemplu, se aruncă aproximativ 100 de miliarde de pungi de plastic în fiecare an, deci folosirea pungilor refolosibile ar aduce o micşorare semnificativă a risipei. Primul pas pentru a respecta această promisiune este să cumperi o pungă eco, iar al doilea pas este să îţi aminteşti să o iei cu tine de fiecare dată când mergi la cumpărături.

2. Schimb becurile! Iată o rezoluţie foarte simplă pe care o poţi pune în practică de pe 1 ianuarie. Înlocuieşte toate becurile vechi din casă cu becuri eficiente energetic. Potrivit Energy Star, dacă toate familiile din Statele Unite ar înlocui un singur bec cu unul ecologic, s-ar reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 4,5 milioane de tone şi s-ar economisi 600 de milioane de dolari în termeni de cost al energiei.

3. Spun NU sticlelor de plastic! Potrivit Earth911, americanii cumpără aproximativ 30 de miliarde de sticle de plastic în fiecare an. Ai la îndemână mai multe variante pentru a împiedica ajungerea la groapa de gunoi a unui număr impresionant de sticle de plastic: sticle fără BPA sau sticle refolosibile. Dacă eşti un băutor împătimit de cafea, schimbă şi obiceiul de a cumpără câte o cană de carton în fiecare zi – ţine o cană la tine pentru cafeaua zilnică.

4. Reduc mersul cu maşina! Transportul cu maşina personală reprezintă 62% din emisiile de gaze cu efect de seră din sectorul transporturi. Pentru a micşora acest procent ai la îndemână mai multe alternative: mersul pe jos, transportul în comun, bicicletă sau împărţirea maşinii. Evaluează-ţi situaţia în funcţie de distanţa de parcurs până la serviciu şi alege opţiunea care ţi se potriveşte. De câte ori pui mâna pe cheile de la maşină gândeşte-te dacă nu ai altă variantă.

5. Mănânc eco! Mâncarea are un impact semnificativ asupra mediului. Aminteşte-ţi în 2011 să cumperi alimente produse local, de sezon, organice şi sustenabile. Evită să cumperi iarna struguri aduşi de la mii de kilometri, poate din Chile, care au dus la emiterea a 7.000 de tone de gaze cu efect de seră în fiecare an. Dacă vrei să faci o diferenţă în ce priveşte amprenta ta de carbon, se pare că cea mai eficientă metodă este să devii vegetarian. Statisticile arată că dacă fiecare american ar fi vegetarian o zi, s-ar economisi aproape 400 de milioane de metri cubi de apă şi o grămadă de animale. Dacă nu poţi renunţă la carne de tot, încearcă să-ţi propui să faci acest lucru o dată pe săptămână.

6. Reduc deşeurile! Din 1960 până în prezent, cantitatea de deşeuri pe care o facem într-o zi aproape s-a dublat. În fiecare an, producem destule camioane cu deşeuri care, aliniate, ar acoperi jumătate din distanţa până la Lună. În doar o oră, americanii aruncă 2,5 milioane de sticle de pla stic. Aşadar, reducerea deşeurilor este o rezoluţie necesară. Cumpără produse cu puţin ambalaj sau deloc. Printeaza pe ambele feţe ale foii de hârtie şi doar dacă este absolut necesar. Investeşte în pungi şi căni refolosibile. Refoloseşte lucrurile vechi pe care vrei să le arunci: poţi obţine decoraţii inedite. Şi nu în ultimul rând, donează lucrurile pe care nu le mai vrei. Colectează selectiv deşeurile şi reciclează-le!

7. Închid electronicele! Nu reduci doar consumul de energie închizând electronicele, dar economiseşti şi bani! Când părăseşti o încăpere stinge luminile! Închide calculatorul şi alte aparate electronice când nu le mai foloseşti! Poţi achiziţiona un aparat de monitorizare şi închidere a aparatelor care nu sunt folosite. Dacă eşti genul care lasă toate aparatele mergând, asemenea măsură îţi poate economisi 73% din energie.

Foto: Flickr /il cavalheiro, Simon Peckham, coanri

Citiţi şi:

40 de milioane de lire aruncaţi pe geam de companiile care uită calculatoarele deschise de sărbători

7 metode simple şi puţin ştiute pentru economisirea banilor la iluminatul casei

8 metode inedite şi inventive de refolosire a tricourilor vechi

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: 20 de modalităţi pentru a evita consumul de plastic » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger