Rezistenţa din Roşia Montană: "Să te ferească Dumnezeu de omul care nu mai are nimic de pierdut!" – Eugen David

3

Câţi oameni mai sunt în Roşia Montană care se opun proiectului minier al RMGC? O întrebare vehiculată destul de des în discuţiile recente de pe diverse media sau bloguri, mai ales după ce strada le-a “impus” subiectul Roşia Montană. Eugen David, preşedintele asociaţiei Alburnus Maior, vocea rezistenţei locale din Roşia faţă de proiectul RMGC, are un răspuns simplu şi ferm: “Suficienţi încât trebuie să vină ăştia să ne exproprieze, să dea o lege specială pentru ca să ne scoată de aici!”.

 

 

de Camelia Jula

 

Şi unul dacă ar fi, dar dreptul la proprietate tot sfânt rămâne, asta face parte din filosofia omului care de 14 ani, alături de cei uniţi în jurul lui de acelaşi crez, ţine piept unui proiect minier distructiv pentru România.

Săptămâna trecută, în Roşia a fost pace, câteva zile. Protestele din ţară luau amploare, dar şi la Roşia au fost 150 de oameni pe 1 septembrie în faţa Primăriei – din 600, câţi au mai rămas în localitate, între care unii sunt angajaţi ai companiei RMGC. Pe 6 septembrie, însă, odată cu venirea unui grup de parlamentari în vizită, situaţia s-a schimbat. Doi opozanţi ai proiectului au fost ameninţaţi de mulţimea de „mineri” aduşi de companie ca „fundal”; tensiunea a crescut, încetul cu încetul, iar ieri s-au întâmplat alte agresiuni („am fost scuipat şi înjurat de mamă, iar unul dintre arhitecţii prezenţi la Şcoala de Vară ARA a fost agresat”, mărturiseşte Sorin Jurcă, unul dintre opozanţi, care se ocupă de Fundaţia Culturală Roşia Montană). Astăzi, de dimineaţă, aproximativ 100 de angajaţi ai RMGC protestau în centrul localităţii, în favoarea proiectului. Însă oamenii din rezistenţă nu se tem. Pentru ei, toamna asta se dă bătălia finală. Asta mi-a spus Eugen David, preşedintele Alburnus Maior, săptămâna trecută, chiar cu o zi înainte ca pacea din aerul Roşiei să fie frântă.

„Punctul meu de vedere este că ei (compania) îşi joacă ultima carte. Nu ştiu ce a fost în capul lor (al guvernanţilor) când au dat legea asta (legea specială pentru Roşia Montană – n.r.), că este unică în Europa. Să vii tu, stat, să faci legi speciale în interesul unei companii private, înseamnă să îi jigneşti pe toţi oamenii care duc economia asta românească în spate şi cărora tu le pui taxe şi biruri, ca să îi faci ăleia facilităţi. Cred că numai disperarea îi duce la aşa ceva. Asta demonstrează un fapt pe care noi îl spunem de 14 ani de zile: că proiectul RMGC este ilegal. Nu respectă nici legislaţia românească, nici cea europeană. Ei şi-au dat seama că nu îl pot încadra niciunde în legislaţia noastră şi fac o lege specială. Vin cu lege specială să implementeze un proiect ilegal? Numai peste capul nostru. Eu nu accept aşa ceva!”, susţine David. „Rezistenţa asta a noastră de 14 ani de zile e cea mai mare din România. Ce şi-or fi  zis ei, guvernanţii, că ne-am uzat, că lumea e în vacanţă, nu ştiu ce a fost în mintea lor, dar ei nu au înţeles că ăştia 14 ani de zile au solidificat şi întărit campania şi au coalizat şi pe alţii. Eu mereu am transmis un mesaj simplu, pentru toată lumea. Sistemul (sistemele, în general) a ajuns aşa de puternic la nivel de îngrădire a libertăţilor civile fundamentale, încât singurul loc unde mai poţi să faci presiune şi să îi spui politicianului fuck you este strada. Deja poartă frica străzii, se vede asta. Şi cine sapă groapa altuia, zice vorba, pică în ea. USL s-a folosit de stradă, a confiscat strada, atunci, cu Raed Arafat, deşi nu a fost o presiune aşa de mare ca acum. Acum se întoarce împotriva lor. Asta cred că va înţelege poporul nostru tot mai mult. Asta e soluţia. Strada, nu violenţa. Trebuie să fii inteligent. Să îi duci să respecte legile”.

La el în curte, unde i-a primit şi pe parlamentarii care i-au criticat hainele şi atitudinea, Eugen David are sculpturi de la o tabără internaţională de sculptură, corturi, toalete frumos amenajate, duşuri. Oricine vrea poate să vină acolo, să se plimbe, să cunoască Roşia, să afle povestea de la sursă. Moţul din Roşia nu se va da dus de pe pământul lui. „Dacă legea asta trece, poate fi atacată la Curtea Constituţională de fiecare om în parte. Pe legea asta nici dezbatere publică nu s-a făcut. Şi e periculoasă şi pentru că creează un precendent. Păi, facem legi speciale pentru toată lumea? Vreau şi eu, atunci, o lege specială, ştiu şi eu, pentru buticul meu, că nu vreau să mai plătesc taxe la Finanţe sau taxe vamale… dăm pentru toată lumea, să avem o ţară de legi speciale! Dar e mai bine să previi decât să repari. Însă dacă, dacă, totuşi, trece legea, să vedem cum votează fiecare parlamentar în parte – să îşi asume răspunderea prin vot public, că, dacă nu, ieşim în stradă şi stăm pe ei până fac votul public. Şi apoi avem alte căi de atac. Noi trimitem şi la Comisia Europeană raportul pe legea asta şi aştept o reacţie şi din partea lor”.

David mai are un mesaj pentru cei cu care luptă de 14 ani ca Roşia să nu devină o amintire: „Nu mă împingeţi unde nu trebuie. Eu tot timpul am fost pacifist şi încerc să respect legile, nu am dat la nimeni în cap, nu am tăiat cabluri la televiziuni, eu m-am dus mereu în instanţă, noi încercăm să impunem legea în România, nu haosul, nu suntem anarhişti. Dar dacă se ajunge până acolo… de pe proprietatea mea nu mă scot decât cu forţa şi cu bătălie! O transmit public! Când ştiu că ăsta e dreptul meu… dacă ei nu respectă legile, nici eu nu le mai respect. Este o vorbă veche: să te ferească Dumnezeu de omul care nu mai are nimic de pierdut. Să nu ne ducă acolo să nu mai avem nimic de pierdut!”. În localitatea Roşia, asociaţia a obţinut autorizaţie de protest pentru patru luni, dar oamenii nu au timp să stea zi de zi acolo („suntem fermieri, avem de lucru”) – vor pune banere, mesajele vor fi vizibile. „Protestele se pot face în multe feluri dacă eşti creativ. Ştii ce înseamnă, de fapt, creativitatea? Omul liber. Şi invers. Omul liber e creativ. Cel care e supus nu e creativ. Şi jandarmii au recunoscut că ce facem noi e imposibil de anticipat. Ne-au spus asta şi la festival (Fân Fest – n.r.), că le place că aici nu sunt mici şi bere, ci în fiecare an e ceva nou”, zâmbeşte David.

 

Telefonul îi sună, îl caută un jurnalist de la o publicaţie naţională, vrea să îi trimită nişte întrebări pe email. „Aţi avut reclamă de la Gold?”, este singura întrebare a preşedintelui Alburnus Maior. După ce termină discuţia, revine, zâmbind, către mine: „Nici picior de ziarist sau de televiziune nu a venit aici de când au început protestele (din 1 până în 5 sept. – n.r.). Nu au avut curaj nici să transmită că 100 de oameni protestează în Roşia Montană. Pe mine nicio televiziune nu a avut curaj să mă ia în direct. Şi când te gândeşti câte locuri de muncă le-am creat noi, opoziţia, indirect… toţi papagalii ăştia angajaţi de companie, pr-işti, analişti, economişti, ziarişti… Ia să facem noi o listă cu toate locurile de muncă pe care le-a creat opoziţia indirect (colaterale) în 14 ani, că cred că sunt mai multe decât alea promis de companie!”, spune David.

 

Discuţiile care s-au rostogolit în ultimele zece zile în jurul subiectului Roşia Montană sunt, multe dintre ele, fumigene, în opinia preşedintelui Alburnus Maior. Alte minereuri mai importante decât aurul şi argintul la Roşia, referendumul, jocurile pe bursă… „Pe mine mă supără când aud că la Roşia mai valoroase decât aurul sunt uraniul sau wolframul sau altele. N-am auzit pe nimeni să spună că mai valoroase decât aurul sunt: apa, oamenii, natura, solul. Dăm valoare la nonvalori şi devalorizăm valorile adevărate. E inversată scara. Toată lumea zice că vrea să trăiască într-un mediu curat, dar imediat când aude de metale uită de mediu. Astea sunt teme reluate (şi mai ales am văzut că se reiau pe televiziunile astea cumpărate) pentru că se încearcă devierea discuţiei de la subiectul principal. Vai, câtă valoare e acolo! Dar poate nu e! Singurii care pot da date oficiale despre ce este în pământ sunt compania şi ANRM, dacă mai au acces la ele. Restul sunt speculaţii. Iar, dacă nu suntem atenţi, se deviază atenţia de la problema principală. Asta cu referendumul? O petardă a lui Băsescu. La nivel de ţară, sunt sigur că, dacă faci referendum, 80 – 90% sunt împotrivă. Dar şi asta a fost tot pentru îndepărtarea atenţiei de la problema principală. Apoi, asta cu bursa… iar o prostie. Pe mine nu mă interesează bursa decât din punct de vedere al presiunii pe care o poate face ca să alimenteze corupţia, cu banii. În rest, cine pierde, cine câştigă, nu mă interesează, treaba lor. Şi eu am bursa mea, vaca mea azi e 7 lei, mâine 10, poimâine 5. Piaţa e liberă. Bursa iar e pentru adormirea opiniei publice – am simţit opinia asta, şi în Roşia se discută că nu fac proiectul şi nu ne mută ca să facă nişte şmecheri bani. Dar finalul tot distrugerea este, aveţi grijă! Şi pe mine finalul mă interesează. Eu încerc să gândesc cu capul propriu, nu muşc informaţiile din prima, analizez mereu, cuget. Normal că cineva tot câştigă, ca în orice afacere. Şi la ei, la companie, acum, acţionarii probabil că fac presiune. Legea asta zic eu că e urmare a presiunii lor, că nu mai au bani. De asta zic că toamna asta se dă lupta finală. Ori ei, ori noi. Legea asta e ultima lor şansă, în afară de dictatură. Şi ştii ceva? Şi dacă legea va fi respinsă, acum nu îi lăsăm să dea înapoi. Ştii de ce? Că Roşia Montană nu mai poate rămâne blocată cum a fost de 14 ani încoace. Trebuie să aibă şansa ei la dezvoltare. Acum e blocată, e zonă monoindustrială, ne-au pus sens unic, toţi urlă că nimeni nu vine cu alte soluţii de dezvoltare, dar cu ce să vii, dacă nu ai posibilitatea legală să dezvolţi altceva?”.

Nucleul rezistenţei din Roşia Montană este format din 30 – 40 de familii. Acei oameni suficienţi, cum spune David, încât să fie necesară o lege specială pentru a se încerca scoaterea lor de pe proprietăţi. „Dar asta e proprietatea mea! Nu poţi tu, stat, să intervii pentru un agent economic. Dacă unul nu vrea să îmi vândă vaca cu suma pe care vreau eu să o plătesc, ce, mă duc eu la Guvern să îmi dea lege specială să îmi vândă vaca cum vreau eu? Este aberantă legea, ţi se face rău! Şi încă ceva: economic vorbind, în perioadă de criză nu vinzi, cumperi. Şi le transmit guvernanţilor să meargă să înveţe de la cel mai simplu ţăran! Ştii de ce nu dau ţăranii niciodată faliment? Ştiu când să vândă şi când să cumpere. Nici când eşti strâns cu uşa şi mori de foame nu vinzi tot, mai bine strâng eu, ţăranul, cureaua, decât să vând. Şi dacă trebuie să vinzi, nu vinzi tot, cum vând ăştia acum, ca fraierii, şi apoi ce mai rămâne? Metale în farfurie poţi să pui? Nu poţi. Eu sunt conştient de un lucru: cele mai bune lucruri în viaţă şi în lumea asta se obţin cu greu. Libertatea. Uite ce greu se obţine. Şi eu niciodată nu m-am aşteptat să obţin uşor ceva bun. Ştii care e problema românilor, cum o văd eu? Inactivitatea. Uite, asta s-a văzut la referendumul ăla regional pe care noi l-am boicotat, că era ilegal: că românul nu e prost, de informat se informează, dar are reacţie întârziată, e inactiv, face protest şi miting din faţa televizorului. Ei, compania, au făcut sondaj înainte de referendum, că aşa au ales localităţile, au fost 35 de localităţi din judeţul Alba, unde le-a ieşit bine sondajul. La sondaj, oamenii, mai ales din comunităţile mici, ştiu din partea cui vine sondajul şi spun cum spune primarul sau cum e „linia”, dar când s-au dus la urne, acolo a fost nu, nu, nu, că nu i-a văzut nimeni cum votează! Atunci am văzut că moţii mei nu-s proşti. Puţin oportunişti, dar nu-s proşti. Chiar şi aici, în Roşia, din ăia 99% din câţi zic ei că susţin proiectul au avut vreo 400 de voturi împotrivă. Şi i-am întrebat: ăştia de unde îs? Până şi aici au avut eşec. Dacă până şi angajaţii lor sunt contra… E clar că nu mai au soluţii. Eu, dacă eram PR-ul lor, nu aş fi încercat niciodată să îl prezint ca un proiect perfect. Dacă prezentau un proiect mai omenos, să recunoască riscurile… cine ştie? Dar când prezinţi un proiect aşa frumos, perfect, fără greşeală, fără pată… sigur lumea intră la bănuieli. Că lumea urăşte mai mult ca orice mincinoşii”, vine concluzia omului care nu va pleca niciodată de pe pământul lui şi nici nu mai acceptă ca Roşia Montană să fie la mâna vreunei companii sau a vreunor interese private. Oamenii din Roşia merită mai mult. Şi pentru asta luptă el de 14 ani.

 


3 comentarii

  1. O atitudine pur romaneasca, un spirit liber, de luptator. Frumos. Unul din acele exemple rare de bun simt si coerenta, care face sa nu dispara complet increderea in neamul romanesc. Multumesc pentru exemplu, domnule David, multumesc pentru efortul de a publica acest articol, doamna/domnisoara Camelia. Va doresc numai bine si sper sa se incheie bine acest capitol urat cu minerirul cu cianuri.

  2. Pingback: Eugen David din Roşia Montană | Lupta pentru Roşia Montană

  3. Intr-un dialog online cineva a spus :Singura solutie pentru tara este o Revolutie, Raspunsul meu a fost aceste si daca exemplul dat de mine spontan vi se pare corect va rog sa Distribuiti mai departe incat sa ajunga la toata lumea,nu culeg Like sau cum dracu le spune.Nu suport Facebookul insa este util ca punct de informare a populatiei. Citeste Mesajul meu mai jos si distribuie daca esti de parere cu solutia mea si consideri ca poate fii un exemplu bun pentru noi ca natie.

    Noktys Nokte Domnule , eu sunt un UltranaNationalist,O eventuala revolutie face ca poporul sa piarda cel mai mult.Noi pierdem,trebuie gasita o solutie de dialog corecta si sa punem la putere Nationalisti care varsa si ultima picatura pentru patrie.Acestia exista, noi trebuie sa le gasim identitatea si sa ii scoatem la lumina , mai mult de atat trebuie sa fim foarte prudenti in deciziile noastre pentru ca vrem sau nu sa toleram adevarul.Acum Toata Europa este in RAZBOI.Cel mai periculos razboi al tuturor timpurilor.Razboi economic, aici nu se lupta cu arme, aici se lupta psihologic,cu manipulari si dezimformari din care cei mai bogati capi ai lumii cumparat toate pamanturile asa cum au patito Grecii si vom ajunge popor Roman pe pamant strain.Nu avem nevoie de Razboi,suntem printre Radacinile Europei,printre cele mai vechi popoare din Europa si cele mai inteligente popoare,Inteligenta ne-a ajutat sa castigam atatea lupte grele,nu neaparat cultura.Suntem un popor cu Inteligenta nativa extraordinar de mare,astea sunt radacinile noastre pe care nu le vom pierde niciodata, ei mizeaza pe dezbinare si pe toleranta, Noi trebuie sa fim uniti unii cu altii si sa gasim solutii cat mai avantajoase pentru tara fara presiuni, armate ,altfel vom risca sa ajungem sclavii propiilor meleaguri, cei mai mari investitori straini ai planetei fac jocuri economice foarte grave in care interesul este sa cumpere tot ,ne cumpara pamanturile,ne vom trazii sclavi pe propiile meleaguri iar dupa 2 generatii vom ajunge ca tiganii.. o colonie care va migra ca sclavi prin toata Europa.Cei mai rasariti faceti lumea sa isi inteleaga interesele si luminati lumea uniti-va , ajutati,va intre voi incat sa nu avem nevoie de nimic de la altii si ii vom invinge chiar daca vom ramane la fel de saraci macar nu ne vom piede identitatea asa cum o vor face marea parte a Europei care vor cadea in aceasta plasa. Sunt foarte pasionat de stiinta ,am citit mult in aceasta privinta si sunt intelrestat de orice informatie care imi pune in pericol tara.Tineti cont este un Razboi montial Economic.Sunt foste informatii secrete, nu mai avem de ce sa ne mintim singuri asta este realitatea, pacat ca ne gasim in fata faptului implinit. Aici se da lupta cruciala a omenirii,bine inteles si iluminatii sunt bagati pana in gat.Cele mai Inteligente popoare vor invinge,este o lupta bazata pe unitate nationala si inteligenta,din fericire suntem printre cele mai inteligente popoare ale lumii.Nu va mai subestimati capacitatile dragi Romani,asta vor nenorocitii. Cu cat ii spui unui om mai mult ca este un tampit cu atat va crede mai tare ca ,chiar este un tampit,asta vor sa ne induca si noua.Noi suntem cu muuuuuuuuuult peste ei,suntem saraci ca popor,printre cei mai bogati ca tara.De asta ne ataca toate companiile straine ca stam pe o mina de aur asta Reprezinta Romania.Pe langa mina de aur de sub pamant, noi poporul Roman suntem una dintre cele mai importante bogatii naturale.Cititi dragi Romani , informativa,sfidati inculturalizarea in masa,cautati sa cititi nu mult si prost, cititi ce va place ce va intereseaza cu adevarat si lasati exemple in domeniile in care straluciti.nu va mai jucati pe calculatoare,folositi-va vietile in scopuri benefice voua si urmasilor vostrii. Lasati o amprenta exemplara pe acest pamant, dupa voi nu ve-ti lua nimic, dar ve-ti ramane in sufletele celor care vor urma asa cum au ramas cei mai mari Domnitori ai acestei tari ,cei mai mari scriitori, muzicanti si chiar Genii adevarate care au fost cumparate de straini de Rusi si Americani.S-au lasat cumparati datorita faptului ca nu si-au gasit sprijinul,tara nu i-a valorificat,oamenii nu au fost uniti , nu au stiut sa le aprecieze valorile inestimabile, sa ii promoveze sa ii ajute, sa faca de asa natura incat sa investeasca in darul lor nativ incat sa ajunga la capacitati cu mult peste cele cu care s-au nascut.In a le dezvolta capacitatile la maxim.Noi in ultimele cateva sute de ani ne-am distrus singuri toate valorile,ne-am omorat oamenii cei mai importanti ai Romaniei,ne-am tradat si-sau ignorat cei mai mari conducatori ai tarii.Uniti-va Romani , suntem un popor nobil,cu demnitate, un popor nascut din cele mai vechi radacini ale Europei,inteligenti nativi.Nu va mai subestimati,nu le mai faceti pe plac si va rog Analizati tot ce am spus si apoi ganditi in detaliu si asociati cu toate cunostintele si informatiile pe care le aveti despre acest popor , despre aceasta tara etc. Traiasca Romania in pace si onor.Un singur juramant , un singur dor, sa mor doar sub si in cinstea acestui Tricolor !.PS: Doar uniti vom invinge, ajutati-l pe cel sarac financiar,cultural sa nu mai fie asa, daca aveti mai mult da-ti de la voi celui sarac, celui incult,impartiti valorile voastre din toate punctele de vedere cu cei care nu au.Daca avem toti vom fii toata tara o putere,putem inlocuii cele mai mari puteri ale lumii,daca suntem doar saraci si bogati si pe langa asta ne mai si criticam si saracim sau inculturalizam mai rau unii pe altii,ne putem lua adio. Asta inseamna adevarata Unire,Da-ti din tot ce aveti si celui sarac din orice punct de vedere impartiti ce aveti cu cel mai amarat de langa voi ( ca nu luati nimic dincolo) si asa vom Trimumfa in glorie asa cum au facut-o stramosii nostrii Daci!.Daca iti iubesti poporul si vrei astfel de popor pe care l-am precizat mai sus,fa ce ti-am spus si daca consideri ca acest context are vreo valoare distribuie peste tot incat sa ajunga informatiile esentiale la toti Romanii. Uniti vom fii indestructibili !Protestele sunt foarte bune pentru noi, insa ideea este sa nu ajungem sa scape controlul ca putem pierde grav de tot!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger