Rezervatie naturala? Cui ii pasa?

4

In judetul Iasi, a fost violata o zona considerata a fi rezervatie naturala. In masa. In jur de 200 de studenti au adunat plante apartinand unor specii pe care nici nu le cunosteau.

Szabó D. Zoltán, adjunct al Facultatii de Biologie-Geologie din cadrul UBB Cluj, a fost in vizita duminica, impreuna cu niste colegi, in regiunea cunoscuta sub numele de Valea lui David (Fâneţele seculare de la Valea Lui David), situata in judetul Iasi. Flora zonei prezinta cateva asemanari cu cea din Fâneţele de langa Cluj.

Deodata, a aparut un grup de aproximativ 200 de tineri, care s-au dovedit a fi studenti la Facultatea de Medicina si Farmacie din Iasi, insotiti de un profesor de botanica. Sarcina lor era sa culeaga si sa identifice plante din zona. Studentii aproape ca au luat locul cu asalt, si nu doar au cules, dar au si sapat in jurul plantelor cu flori, fara a face vreo alegere. Nu au ascultat atentionarile ce ii avertizau ca este vorba de o rezervatie naturala. Probabil ca fusesera “amenintati”, spune Szabó D. Zoltán: cine nu aduna destule specii de plante, nu are dreptul sa se prezinte la examen. Nu cunosteau speciile pe care le sapau; au zis ca le vor identifica acasa.

Politia a ajuns dupa al doilea apel lansat de profesorul Szabó D. Zoltán si nu a reusit sa se impuna in fata profesorului de botanica iesean si a multimii de studenti. Ruperea unei specii ocrotite prin lege nu este considerata contraventie, ci infractiune, si atrage dupa sine dosar penal.

Nu se stie daca s-au luat masuri. Profesorul universitar din Cluj nu a primit inca nici un raspuns. „Se poate intui insa scenariul Curtii: se va stabili o penalizare, aceasta va fi contestata, iar instanta va retrage decizia, pentru ca intr-adevar nu exista semne ca zona cu pricina ar fi rezervatie naturala”, spune el. „Necunoasterea legii nu absolva nerespectarea ei, insa sub astfel de pretexte, deciziile se pot contesta. Este necesar insa sa raportam toate cazurile similare. Daca se raspandeste vestea ca se acorda atentie acestor aspecte, sunt intocmite procese verbale si sunt platite amenzi, probabil ca astfel de cazuri nu vor mai aparea in mod frecvent”.

La sfarsit, studentii au dus acasa plantele sapate, in afara de ruscuta de primavara (Adonis vernalis, floare ocrotita de catre stat). Cele 101 de fire de ruscuta au fost preluate de profesorul insotitor, impreuna cu un process verbal.

“Trebuie amintit si faptul ca teritoriul este habitatul subspeciei moldovenesti a viperei de faneata”, mai spune Szabó D. Zoltán. Este vorba de o specie ale carei reproductie si ocrotire ajung la costuri enorme in Ungaria. Iar la noi? Doua sute de studenti pot sa treaca peste habitatul ei fara nicio problema”.

Sursa: think.transindex.ro

Tags:4 comentarii

  1. Daca clujeanul v-a zis ca ruscuta de primavar este ocrotita prin lege, nu-i exclus sa va fi mintit.
    Nici legea 13/1993, nici legea 462/2001, nici OUG 57/2007 nu vizeaza specia Adonis vernalis (de altfel o specie comuna cel putin in zona colinara a Romaniei).

    Mai interesant va fi ce vor face politistii daca sesizeaza ca i-a indus in eroare?

  2. Pai, daca “profesorul” acela nu-si stie nici macar ariile protejate din judetul lui (fie ca sunt ele “marcate” au ba) inseamna ca-i cam prost, nu?
    Nu s-ar zice ca e f. preocupat sa isi puna la zi informatiile din domeniu – poate azi-maine ii invata pe studenti ca oricum “plantele sunt create de Dumnezeu asa ca oricand pot fi create altele in locul celor distruse de om” >:

  3. mi se pare ca se exagereaza mult in acest articol. dl profesor de botanica a ales o metoda f practica pt a veni in ajutorul studentilor (pt invatarea plantelor medicinale), iar autorul articolului nu observa decat “distrugerea in masa” a rezervatiei naturale valea lui david. pentru ca un student la farmacie sa invete plantele medicinale (nu doar talia plantei si tipul frunzelor, ci si formulele florale care sunt f greu de sesizat ) trebuie sa vada planta vie, nu doar o poza in atlasul botanic. daca autoritatile ar fi atat de interesate de protectia si conservarea rezervatiilor, poate ca as fi vazut vreun consilier sa adune gunoaie si alte deseuri nebiodegradabile din toate zonele rezervatie naturala (ex rezervatia repedea) sau ar fi inasprit legile in acest sens, astfel incat sa nu vedem, in loc de flora specifica, mii de ambalaje, sticle, hartii, etc, etc… sunt deazamagita de acest articol, deoarece dl profesor de botanica este unul dintre cei mai buni pe care ii are umf iasi, iar calomnierea dumnealui nu isi are rostul.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger