Revoluţia reţelelor sociale africane pentru mobil

0

Deşi Facebook are 38 de milioane de useri în Africa şi se răspândeşte rapid în majoritatea ţărilor de pe continent, o serie de mici platforme şi reţele sociale pentru telefonia mobilă îi arată limitele, mai ales pe o piaţă puternic centrată pe celulare şi pe nuanţe culturale şi etnice.

 

 

Deşi informaţia că recoltele de porumb au început să se năruie în Kenya la începutul lunii a circulat pe mai multe site-uri, inclusiv pe Facebook, platforma pentru mobil iCow, care furnizează informaţii agricole pentru 11.000 de fermieri, a fost cea care le-a dat informaţii vitale agricultorilor în vârstă, scrie Technology Review.

Când platforma cu pricina a răspândit un pont postat deja pe Facebook, legat de seminţele neafectate de boli puse la dispoziţie de Kenya Agri Research Institution, instituţia a fost asaltată de sute de telefoane. În alte cuvinte, astfel de aplicaţii reduc prăpastia dintre fermierii bătrâni, care nu folosesc Facebook-ul şi nu au acces la internet, şi cei tineri, care se conectează în număr tot mai mare la reţeaua socială americană.

Facebook continuă să se răspândească cu viteză şi constituie reţeaua socială dominantă în majoritatea ţărilor africane, însă nu şi în Africa de Sud, unde Mxit – autoproclamată drept cea mai mare reţea socială africană, disponibilă pentru telefonul mobil – are 10 milioane de utilizatori, dublu faţă de cei care folosesc reţeaua socială americană. Mxit le permite utilizatorilor să-şi trimită mesaje şi să împărtăşească informaţii scrise sau audiovizuale.

Motribe, o companie din Africa de Sud, a folosit interfaţa pentru programare de aplicaţii de la Mxit pentru a crea aplicaţia JudgeME, care le permite utilizatorilor să uploadeze poze şi să primească note de la ceilalţi. În 30 de zile, aplicaţia se bucura de 600.000 de utilizatori şi de patru de milioane de poze evaluate pe Mxit.

Ghana a lansat şi ea acum şase săptămâni o reţea socială pentru mobil, bazată pe SMS-uri – Saya.im. Aceasta numără deja 50.000 de membri din Egipt, India şi Indonezia care îşi dau mesaje de grup sau individuale folosind contactele din telefon sau pe cele de pe Facebook. Experţii se aşteaptă pe viitor la o explozie de reţele sociale create de africani pentru africani, bazate pe aspecte etnice şi culturale specifice.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger