Revoluţia populară a energiei curate din Polonia

0

Luna trecută, preşedintele Poloniei, Bronisław Komorowski, a promulgat legea energiilor regenerabile, care promite cetăţenilor polonezi oferirea unui sprijin pentru micro-instalaţiile de energie verde, curată, scrie site-ul Gasa Nature. Astfel, proprietarii unui sistem la scară mică de producere a energiei curate vor fi remuneraţi pentru până la 10 kW “viraţi” în reţeaua naţională de energie.

 

 

“Implementarea acestei legi va permite dezvoltarea a cel puţin 200.000 de instalaţii domestice de producere a energiei regenerabile, în Polonia, până în anul 2020”, a declarat Tobiasz Adamczewski, din partea WWF Polonia. “Asta înseamnă că aproximativ un milion de polonezi vor profita de pe urma legii şi vor putea să producă electricitate din resurse regenerabile. Băncile ar trebui să pregătească condiţii speciale pentru finanţarea acestor instalaţii, pentru toţi cei care vor fi interesaţi”, a mai spus acesta. Legea a fost votată de parlamentul polonez în luna februarie a acestui an.

“Oamenii politici au fost convinşi să sprijine ideea de a oferi cetăţenilor obişnuiţi posibilitatea de a-şi produce singuri energia prin implicarea miilor de cetăţeni polonezi care au susţinut proiectul”, a afirmat şi Anna Ogniewska, expert Greenpeace în energie regenerabilă. “Ne bucură faptul că parlamentarii polonezi, indiferent de orientarea politică, au fost de partea poporului, acum şi au făcut posibil ca minim 200.000 de familii de pe întreg teritoriul Poloniei să investească în energia curată”, conchide aceasta. În prezent, resursele principale pentru energie în Polonia sunt cărbunele şi ţiţeiul, care acoperă cam 80% din necesarul energetic al naţiunii.

Polonia are una dintre cele mai mari rezerve de cărbune din Europa şi un minerit intensiv, plus un monopol pe producţia de energie al companiilor parţial deţinute de către stat. Legea care intră acum în vigoare este un par uriaş pentru o naţiune în care cărbunele face jocurile energetice. Iniţiativa legislativă va stimula dezvoltarea unor noi tehnologii, va ajuta la consolidarea reţelei naţionale de energie şi, desigur, va contribui la protejarea mediului şi dezvoltarea unui mod de viaţă sustenabil.

Măsura se bucură de o largă popularitate în rândul polonezilor, în ciuda vocilor care spun că este posibil ca legea să fie pusă sub semnul întrebării de către Comisia Europeană (în contextul chestiunii delicate a subvenţiilor de stat). Însă, până când organismele europene vor lua la întrebări oficialii polonezi, cetăţenii se pregătesc să pornească ceea ce ziarele deja numesc o “revoluţie populară” a energiei curate în această ţară.

 

Sursa: Gasa Nature

Foto: CoCreatr

 

Puteţi citi şi:

Oraşul polonez Kisielice se bazează exclusiv pe energie regenerabilă

Lanţ uman împotriva cărbunelui: mii de oameni aşteptaţi la graniţa dintre Germania şi Polonia


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger