Revoluția imprimantelor 3D și problemele ei

2

 Săptămîna trecută, un grup numit Defense Distributed a publicat pe net instrucțiuni pentru printarea 3D a unei arme de foc de plastic. Departamentul de Stat american le-a cerut să scoată instrucțiunile dar deja peste 100 000 de oameni downloadaseră planurile iar unul dintre ei a și folosit arma.

 

Imprimantele 3D vor fi în viitorul apropiat o forță economică și de progres social. E o tehnologie extrem de simplu de utilizat iar implicațiile sînt extraordinare. Tehnologia are 30 de ani dar abia recent a devenit accesibilă. Vînzările globale la imprimante 3D și produse asociate acestora a ajuns la 2, 2 miliarde de dolari în 2012, conform datelor acestei firme care le comercializează. Compania se așteaptă ca pînă în 2019 vînzările să crească de trei ori.

Ce poți face totușți cu o astfel de imprimantă? Orice. Urbee 2 e o mașină produsă de Kor Ecologic pe baza acestei tehnologii și care va ieși în curînd pe piață. Făcută din 40 de piese de termoplastic, va fi rezistentă, aerodinamică și eficientă. Producția ei necesită mai puțin material decît o mașină obișnuită și e nevoie de aproape zero muncă, singurele eforturi fiind investite în asamblare. Pentru că e din plastic, în afară de motor și carcasă, care vor fi metalice, designerii se pot juca cu formele la nesfîrșit. În viitorul nu foarte îndepărtat, oricare dintre noi și-ar putea construi o astfel de mașină – personalizată! – în garaj.

Imprimantele 3D sînt deja folosite cu succes și în domeniul medical – se fac aparate auditive, implanturi dentare și proteze. În spitale se printează copii ale organelor pacienților pe care se plănuiesc intervențiile chirurgicale. Cercetătorii folosesc imprimantele pentru a crea țesuturi osoase și artere. În curînd, vor printa organe.

Pentru a printa un obiect, oricare, ai nevoie doar de un plan pe care îl poți downloada. Această accesibilitate creează probleme și întrebări noi – ce se va întîmpla cu controlul calității cînd obiectele lumii (inclusiv mîncarea) vor fi făcute de amatori? Ce se va întîmpla cu industria în general? Ce se întîmplă cu copyright-ul? Ce atitudine ar trebui să adoptăm cînd știm că în curînd oricine își va putea tipări armele și drogurile (deja se întîmplă asta)?

Oricare ar fi răspunsurile, e clar că imprimantele 3D vor da naștere unei revoluții. Una dintre fascinațiile acestei tehnologii e reproductibilitatea ei infinită – cu o imprimantă poți face încă o imprimantă. Oamenii își vor produce în casă totul, inclusiv mijloacele de producție și inclusiv casa.

 


2 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger