Revoluţia biocarburanţilor şi fecalele urşilor panda

0

Celebri pentru lenea lor, urşii panda ştiu ei ce ştiu în lentoarea lor proverbială. După câte s-ar părea, în fecalele lor rezultate în urma dietei exclusiv compuse din frunze de bambus, se găseşte un microb care descompune extrem de eficient vegetale foarte rezistente, ce ar putea fi folosite la scară largă pentru generarea de biocombustibili.

La o întâlnire recentă a American Chemical Society, un grup de cercetători a prezentat o descoperire care ar putea revoluţiona producţia de biocombustibili: o specie de microbi regăsită în fecalele urşilor panda uriaşi, care poate descompune vegetale ca iarba, porumbul sau aşchiile de lemn. Dacă se va putea găsi o soluţie de utilizare în masă a acestor bacterii, dependenţa de petrol ar putea scădea semnificativ.

“Cine-ar fi crezut că fecalele de panda ne-ar putea ajuta să rezolvăm una dintre cele mai mari dificultăţi în producerea biocombustibililor, şi anume optimizarea descompunerii materiei vegetale rezistente?,” se întreabă retoric biochimista americană Ashli Brown, care şi-a petrecut ultimul an analizând alături de colegii săi excrementele urşilor panda din Grădina Zoo din Memphis.

În aceste resturi organice au găsit mai multe tipuri de bacterii digestive foarte asemănătoare celor folosite în digestia termitelor. În anumite condiţii, bacteriile din fecalele de panda pot descompune până la 95% din masa vegetală în zaharuri simple, date fiind enzimele extrem de puternice regăsite în aceste bacterii, care accelerează reacţiile chimice.

Următorul pas va fi o trecere în revistă completă a componentelor din sistemul digestiv al urşilor panda, pentru a detecta cea mai puternică dintre aceste enzime. Folosind ingineria genetică, oamenii de ştiinţă ar putea programa celule de drojdie să producă acest tip de enzimă, e de părere Brown.

 

Sursă şi foto: LiveScience

 

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger