Revoltele și conflictele au aceeași formulă ca luptele bebelușilor cu părinții

0

 O formulă matematică, numită legea puterii, poate descrie diverse tipuri de luptă umană – de la cea a bebelușului cu părinții săi, pentru a obține ce vrea, pînă la atacurile cibernetice sau revoltele împotriva guvernului.

Un studiu publicat în Nature‘s Scientific Reports prezintă o teorie unificatoare a conflictelor umane și o formulă matematică pentru severitatea și ritmul confruntărilor.

Maniera în care plînsetele unui bebeluș cresc în intensitate e comparabilă, matematic, cu escaladarea revoltelor în Polonia din anii 80. Teoria spune că revoltatul se adaptează destul de repede cît să-și intensifice atacurile împotriva entității mai mari dar mai lente.

Neil Johnson, profesorul care a semnat acest studiu, spune că studiind ce acțiuni ale părinților îl fac pe copil să-și scadă sau să-și crească plînsul, putem înțelege mai bine cum să luptăm cu un atac cibernetic sau cum se va desfășura, în funcție de intervențiile guvernului, o revoltă.

Exemplele date de Johnson sînt multe dar iată cîteva: conflictul din Sierra Leone are exact aceleași dinamici ca războiul de guerrilă din Antioquia, Columbia; modelul atacurilor făcute de speculanți prădători împotriva acțiunilor General Electric e echivalent cu modelul atacurilor cibernetice împotriva sectoarelor industriei high-tech a SUA și același model e identic cu cel al luptei dintre bebeluși și părinți.

 Studiul poate fi citit aici.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger