Revoltator sau necesar? Porci vii folositi in experimente stiintifice

0

Experiment

Porci vii au fost folositi in exploziile de la Porton Down, un laborator militar secret de cercetare al guvernului, pentru a simula efectele atacurilor teroriste asupra tintelor civile, relateaza presa britanica. Grupurile pentru protectia animalelor contesta astfel de metode, chiar daca experimentele ar putea ajuta la salvarea de vieti omenesti.

Intr-o serie de teste la centrul de cercetare biologica si chimica de la Wiltshire, 18 porci mari au fost acoperiti cu paturi protectoare inainte ca bombele sa fie detonate la cativa metri distanta, conform unor documente obtinute de publicatia Sunday Times.

Oamenii de stiinta au lasat porcii sa sangereze pana cand pierdusera aproape o treime din sange, pentru a vedea cat timp vor putea fi tinuti in viata. Membrii Parlamentului si grupurile pentru protectia animalelor au contestat utilizarea animalelor vii in explozii, chiar daca porcii fusesera sub anestezie. Niciunul din porci nu a supravietuit experimentelor.

Norman Baker, membru al Parlamentului reprezentand Partidul Liberal-Democrat din Lewes a declarat “Acestea sunt niste experimente revoltatoare si inutile. Din nefericire, suntem mai mult decat familiari cu efectele terorismului. Avem posibilitatea de a descoperi lucruri noi fara a fi nevoiti sa folosim exploziile cu porci”.

Documentele obtinute de ziaristi arata ca experimentele de la Laboratorul de Stiinta si Tehnologie Defensiva au fost desfasurate deoarece “ranile provocate de explozii sunt o problema din ce in ce mai importanta, din cauza amenintarii teroriste globale”.

Experimentele au fost menite se recreeze efectul unei explozii intr-un spatiu inchis, precum atacurile din iulie 2005, petrecute in Londra, la metrou si intr-un autobuz etajat. Ele au fost concepute in scopul de a ajuta medicii sa controleze hemoragiile victimelor.

Reprezentantii centrului Porton Down au afirmat ca programul de cercetare ii va ajuta pe soldatii britanici expusi la bombardamentele din Afghanistan, precum si pe victimele civile ale unor posibile atacuri teroriste. Pana la 94 la suta dintre persoanele ranite grav in exploziile feroviare din Madrid, in 2004, fusesera diagnosticati ca suferind de “plaman perforat de explozie”, o rana care determina pierderi de sange semnificative in timp.

Un purtator de cuvant a declarat ca in urma observatiilor exista deja dovezi ca aceasta cercetare ajuta la salvarea de vieti omenesti. “Aceasta activitate este o parte a programului nostru mai larg de ingrijire a victimelor de razboi. In urma observatiei, vedem dovezi ca oamenii pot avea sanse mai mari de supravietuire prin derularea experimentelor”, a precizat purtatorul de cuvant.
 
Porton Down, conceput initial pentru a cerceta atacurile chimice din timpul primului razboi mondial, foloseste o rasa speciala de porc alb a carui piele e asemanatoare tesutului uman.

Oamenii de stiinta de la Uniunea Britanica pentru Interzicerea Vivisectiei au pus la indoiala validitatea testelor, declarand ca efectele unei bombe asupra unui porc anesteziat “difera substantial de cele asupra unei fiinte umane constiente”. (Text realizat plecand de la o informare oferita de organizatia Vier Pfoten Romania)

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger