Revolta șerpașilor de pe Everest

1

Treisprezece șerpași au murit săptămâna trecută pe Everest și alți trei au fost dați dispăruți, cea mai mare pierdere de vieți omenești din istoria ascensiunilor pe cel mai înalt vârf din lume. Incidentul a dus la amenințarea cu greva, șerpașii întrebându-se în sfârșit de ce trebuie să-și riște viețile pentru a fi excluși de la veniturile mari generate de alipiniștii bogați și fără experiență de care au grijă.

În urma incidentului de săptămâna trecută, șerpașii de pe Everest au amenințat că vor abandona sesiunile de cățărat de anul acesta, pentru a-și onora colegii decedați, scrie The Daily Beast. Vinerea trecută, un bloc uriaș de gheață s-a prăbușit și a creat o avalanșă imensă care a acoperit regiunea Khumbu a munților Himalaya și a lovit 25 de nepalezi care lucrau pentru echipe de alpiniști. Șaisprezece dintre ei au pierit. Duminică noaptea, 300 de șerpași și membri ai personalului de asistență de pe Everest au organizat o întâlnire de urgență în tabăra de bază și au întocmit o listă cu 12 cerințe pentru guvernul nepalez, somat să le rezolve într-o săptămână. Șerpașii au cerut, printre altele, ca statul să ofere câte 100.000 de dolari pentru familiile celor decedați și răniți în urma avalanșei, precum și să îmbunătățească infrastructura de sprijin pentru tururile ghidate pe munte.

În urma ultimatumului, guvernul din Nepal a luat în calcul renunțarea la sesiunile de cățărat pe Everest din 2014, caz în care ar trebui să dea înapoi câte 10.000 de dolari pentru cele 334 de permise deja acordate, o situație fără precedent în istoria muntelui. Totodată, statul a instituit un fond de sprijin pentru oamenii afectați de accidentele de alpinism. Fără precedent a fost și atitudinea șerpașilor. Resentimentele acestora față de alpiniștii occidentali, față de clienți și față de companiile din Vest care profită de pe urma clienților au erupt public. Potrivit NPR, șerpașii, indigeni ai Nepalului obișnuiți cu altitudinile înalte, câștigă în jur de 5.000 de dolari în timpul unei sesiuni de cățărat de două luni, mult peste venitul anual de 430 de dolari pe cap de locuitor al țării. Pentru a câștiga acești bani, însă, ei trebuie să facă mai multe drumuri care îi expun la riscuri mari. În plus, ghizii occidentali pot câștiga până la 50.000 de dolari în timpul unei astfel de sesiuni. Clienții plătesc până la 100.000 de dolari pentru a fi ghidați pe cel mai înalt vârf din lume, iar guvernul nepalez cere câte 10.000 de dolari pentru fiecare permis de ascensiune. Majoritate acestora sunt pentru clienți, nu pentru alpiniști independenți. Aflați mai multe pe The Daily Beast și NPR.

 

Puteți citi și:

Primii oameni care au urcat pe Everest au stimulat doi șerpași cu amfetamină

Șerpașii denunță studiile despre topirea ghețarilor


Un comentariu

  1. Este incredbil cum puteti traduce dupa ureche! “…in honor of sixteen of their colleagues who died …” nu se traduce în nici un caz “în cinstea colegilor decedați”, pentru ca nu este nici o sarbatoare nici o bucurie ! Pe româneste se zice “în memoria celor decedati”
    Nu verifica nimeni ce se scrie aici ?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger