Revista americană Newsweek va apărea exclusiv online de anul viitor

0

Revista de informaţii şi actualitate Newsweek din SUA, cu o vechime de 80 de ani pe piaţa media, va deveni publicaţie exclusiv online începând cu anul viitor. Ultima ediţie tipărită va apărea pe 31 decembrie 2012. Mişcarea vine să confirme, încă o dată, tendinţa ziarelor şi revistelor de a se muta pe online în condiţiile în care publicitatea tradiţională scade, costurile de tipar cresc, iar internetul oferă alte posibilităţi de exprimare.

 

 

Newsweek a devenit a doua cea mai mare revistă săptămânală de informaţii din SUA, după Time; a fost înfiinţată în anul 1933, de un fost editor al Time şi apare în patru ediţii în limba engleză şi alte 12 ediţii internaţionale. Însă scăderea publicităţii clasice a adus pierderi companiei deţinătoare. Publicaţia a fost vândută de către Washington Post Company către Sidney Harman în august 2010 şi, trei luni mai târziu, a fuzionat cu Daily Beast – un portal de ştiri online, înfiinţat, în 2008, de Tina Brown şi Barry Diller. Numele acestuia vine din romanul de ficţiune „Scoop”, scris de Evelyn Waugh (1938). Tina Brown, fondatoarea publicaţiei online, este căsătorită cu Harold Evans (un cunoscut jurnalist de origine britanică, ridicat la rang de cavaler de către regina Marii Britanii) şi a fost editor al publicaţiilor Vanity Fair şi The New Yorker.

Brown a declarat că site-ul are peste 15 milioane de vizitatori unici pe lună, cu o creştere de 70% faţă de anul trecut. „Renunţarea la tipar este un moment extrem de dificil pentru noi toţi cei care iubim romantismul hârtiei tipărite şi tovărăşia unică a acelor ore febrile de dinainte de închiderea ediţiei. Dar, odată cu aniversarea a 80 de ani de existenţă a Newsweek, anul viitor, trebuie să sprijinim jurnalismul care conferă tocmai scopul existenţei revistei şi să ne orientăm înspre viitorul digital. Această decizie nu are legătură cu calitatea brandului sau a jurnalismului practicat, care este la fel de bun şi puternic ca întotdeauna. Are legătură cu provocările economice ale tiparului şi distribuţiei de presă”, a spus Brown. Versiune digitală a Newsweek, care se va numi Newsweek Global, va putea fi accesată în baza unui abonament. Analiştii media avertizează, însă, că şi lumea online-ului este una dură, dată fiind competiţia de pe această piaţă.

 

Sursa şi foto: BBC Business


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger