Revenire spectaculoasă a ţestoaselor uriaşe de Galapagos

0

O victorie minunată a eforturilor susţinute depuse de oameni implicaţi în procesul de conservare a acestei specii – uriaşele ţestoase de Galapagos. Starea speciei era dezastruoasă în anii 1960: doar 15 exemplare mai trăiau pe insula Española (din Galapagos): 12 femele şi 3 masculi. Acum, peste o mie de exemplare trăiesc şi se înmulţesc în libertate.

 

 

Cauza principală a declinului speciei se pare că a fost aducerea, pe insulă, a unei specii de capre, în urmă cu peste o sută de ani. Caprele au atacat principala resursă de hrană a ţestoaselor, cactusul, iar acestea din urmă s-au trezit depăşite de situaţie. O ţestoasă Española de Galapagos poate ajunge să cântărească 250 de kilograme şi să trăiască o sută de ani; dar nu fără hrana necesară. De 50 de ani încoace, conservaţioniştii încearcă să schimbe soarta acestor simpatice creaturi, iar rezultatele din prezent sunt promiţătoare: specia se pare că şi-a revenit miraculos şi s-a stabilizat, scrie publicaţia TreeHugger. Cum anume s-a întâmplat asta? Serviciul Galapagos Islands National Park a început, încă din 1973, un program de reproducere în captivitate şi de reintroducere a ţestoaselor în habitatul natural.

Astfel, au reintrodus peste 1.500 de exemplare în natură. Dar, pentru ca programul să aibă succes, caprele buclucaşe au trebuit înlăturate de pe insulă, pentru că, altfel, hrana preferată a acestor ţestoase ar fi fost tot timpul în pericol şi eforturile de conservare a speciei ar fi eşuat. “Caprele se hrăneau cu rădăcinile catusului, direct, rodeau tot. Au avut la dispoziţie un bufet fantastic crescut acolo de 500 – 1.000 de ani”, spune profesorul Gibbs, de la Universitatea New York. Potrivit acestuia, peste jumătate dintre ţestoasele eliberate în mediul lor natural sunt în viaţă şi se reproduc normal, natual, în libertate, astfel că populaţia de ţestoase gigant va creşte de la sine, în timp, fără alte intervenţii umane. Nu putem decât să sperăm că va fi aşa.

 

Surse şi foto: PLOS OneBBC, TreeHugger

 

Puteţi citi şi:

Ţestoasele de baltă din judeţul Cluj sunt în pericol

SUA au creat cel mai mare habitat de pe teritoriul lor pentru protecţia ţestoaselor cu cap pătrat

Studiu: Plasticul din oceane otrăveşte ţestoasele

O ţestoasă acoperită cu graffiti a fost salvată în SUA

Traficant prins cu 13% dintr-o întreagă specie în geantă

Locul ţestoaselor este în natură, nu în sufragerie


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger