1) Demisia președintelui Traian Băsescu
2) Demisia Guvernului
3) Anularea proiectului de lege privind alegerile comasate
4) Reformarea sistemului public de Sănătate în conformitate cu principiile justiției sociale și echității
5) Anularea contractului de la Roșia Montană și includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO
via Grupul pentru Acțiune Socială
6. Alocarea a minim 6% din PIB pentru Educație și reforma Învățământului prin participarea și consultarea directă a studenților și elevilor
6.a Adoptarea statutului studentului de către Ministerul Educației
6.b Transparență decizională prin publicarea integrală a stenogramelor procesului administrativ în universități și licee
7. Renegocierea contractelor cu privire la resursele energetice și de materii prime de interes național
8. Reforma clasei politice
8.a Adoptarea unei legi a ”demiterii automate”: Fiecare partid este obligat să prezinte proiectul politic la alegeri și o dată limită la care va fi realizat. La data limită se adaugă două luni de grație. Dacă, după acest termen, proiectul politic nu este realizat, cei responsabili vor fi demiși automat
8.b Limitarea drastică a ordonanțelor de urgență pe legile cadru și interzicerea asumării răspunderii guvernamentale
8.c Două mandate, maxim, pentru fiecare parlamentar
8.d Interzicerea traseismului politic în timpul exercitării mandatului și în cadrul campaniei electorale
8.e Amendarea absentismului parlamentar și a votului la ”două mâini” (zece absențe într-o sesiune parlamentară = pierderea mandatului, un flagrant de vot dublu = pierderea mandatului)
8.f Anularea legii care permite angajarea rudelor de gradul 1,2 și 3 de către parlamentari în birourile parlamentare
9. Reforma administrativă
9.a Crearea unor cadre democratice participative care să permită consultarea cetățenilor în afara ciclului electoral (exemple: bugete participative în cartiere, comisii de dialog social, referendumuri locale, inclusiv prin mijloace electronice)
9.b Acordarea fondurilor publice prin transparență totală și consultarea societății civile, nu pe criterii politico-clientelare.
10. Renegocierea acordurilor cu FMI și Banca Mondială. Datoria externă uriaşă pe care și-a asumat-o actualul guvern este sursa îndatorării și sărăcirii României pe termen lung, în condițiile în care populația trebuie să suporte returnarea împrumuturilor prin impunerea unor măsuri de austeritate
11. Majorarea salariilor și pensiilor printr-o distribuire mai echitabilă a bugetului public (de la Interne la Educație, de la Servicii de Informații la Sănătate, de la Apărare la Cultură). Aproximativ 40% din cheltuielile totale de personal cu angajații din sectorul public merg la Interne, Apărare și Servicii de Informații
12. Criterii transparente de acordare a fondurilor pentru proiecte culturale atât pentru instituții publice, cât și pentru sectorul cultural independent
13. Reforma în Agricultură
13.a Crearea unor piețe de desfacere exclusiv pentru producătorii autohtoni mici și mijlocii
13.b Deblocarea fondurilor pentru dezvoltare rurală și pentru instalarea tinerilor fermieri și a fermelor de semisubzistență și subzistență
13.c Acordarea subvențiilor pentru Agricultură proporțional cu numărul de oameni activi în exploatațiile agricole
13.d Etichetarea produselor modificate genetic comercializate pe piața românească și interzicerea cultivării organismelor modificate genetic în România
14. Crearea unui cadru legal viabil pentru integrarea persoanelor cu dizabilități în societate și asigurarea unui trai decent
15. Încurajarea multiculturalismului și sancționarea drastică a rasismului instituționalizat
Tinerii mânioși
8 comentarii
Cred ca numarul de puncte trebuie cel putin triplat … asta pentru a pune in “lumina reflectoarelor” sutele de abateri ale masei politice care s’o perindat la guvernare de 20+ de ani.
Un punct fff important este scoaterea CFR-ului din “faliment” prin modificarea metodologiei de calcul a rovinietei pentru camioane de mare tonaj, tiruri, autobuze, etc.
De ce ? Pentru ca puterea de distrugere a asfaltului creste de 4 ori odata cu dublarea masei pe sasiu. Pretul infim al rovinietei pentru masini de tonaj mare are doua efecte fffoarte grave: 1. Distrugerea de sute de ori mai mult a asfaltului decat ar fi normal si 2. Avantajarea transportului terestru in detrimentul celui feroviar(mai putin poluat si mult mai eficient).
Gradul actual de uzura la care s-a ajuns in CFR este din vina acestei situatii.
Si eliminarea tampeniei de taxa de poluare auto, pentru ca nu este argumentata stiintific: sa demonstreze cine a facut legea, cum o molecula de CO2 la 12 mii de molecule de aer este vinovata de poluare. Sa demonstreze ca CO2-ul actual (eliberat din hitrocarburi) nu provine din atmosfera.
Poluatori sunt produsi de sulf, clor, detergenti, gudron, monoxid, mercur, plumb, etc … poluare este valul de peturi si pungi de plastic de pe raurile tarii, poluatori sunt fabricile si uzinele de produse chimice, etc.
Chimie am invatat si noi la scoala, pesemne guvernu nu stie ca noi stim care este de fapt concentratia de CO2 din atmosfera … infima, iar cresterea in ultimii 40 de ani este de doar 1 molecula la 12 mii !
Da , sa fie taxe de poluare, dar nu pe CO2 , ca intr-o buna zi astia or sa ne puna taxa pe respiratie, ptr ca si noi expiram zilnic CO2 … orice este posibil cu astia.
De acord cu CFR-ul. Transportul feroviar este mai eficient si mai putin poluant decat cel rutier. Inafara de asta nu provoaca accidente rutiere.
Taxele pe CO2 sunt stupide in contextul in care China santajeaza cu eliberarea a tone HFC23 (foluroform) in atmosfera daca nu i se platesc compensatii. HFC23 e un gaz de sera cu impact GWP de 14800 mai mare decat CO2 pe 100 de ani. Adica un kg de flouroform are acelasi efect ca si 14800 kg de CO2.
De taxa auto sa nu mai vorbim, aia e santaj de stat si jaf la drumul mare.
Particulele si NOx sunt mai vinovate de poluare decat CO2-ul.
11a Alocarea de minim 6% pentru sanatare prin diminuarea bugetelor de aparare, servicii de informatii si interne.
Pingback: Sa protestam, sa facem revolutie! Hai sa nu. | Jacqueline's Blog
# Toti, absolut toti cei care au avut afilieri cu securitatea din era comunista sa n-aiba ce cauta in politica !
# Toti cu conexiuni cu securitatea din era comunista sa nu aiba voie sa detina pozitii de conducere (de orice fel) in institutii publice.
in partea cu agricultura tinerii maniosi sunt prosti. nici macar nu stiu legile tarii. d-apoi sa mai pomenim ca fondurile sunt deblocate. doar ca nu sunt accesate de acei tineri.
pai ca sa pui o eticheta pe un produs trebuie sa te inscrii la oficul mariclor unde platesti sume, ca orice firma (ca sa aiba brandul propriu).
pai scuzati-ma tineri prosti…de ce un om cu ferma pe 5 ha (suprafata mica) sa dea 20000euro/an cand el nu produce bunuri decat in valoare de 3000euro? ca sa vedeti voi eco/modificat/nemodificat?
alta chestie… stiti ce inseamna macar practic modificat genetic? nu contine hormoni de crestere, nu afecteaza nimic din sanatatea omului, efectiv acele plante nu mai sunt afectate de unii daunatori.
urmatoarea problema. acordarea de fonduri proportional cu nr de angajati. deci daca pe o ferma de 3ha am 50 de angajati ar trebui sa primesc mai multe fonduri decat unul cu o ferma 100ha cu 3 angajati?
ganditi ma inainte sa spuneti ceva…sau macar documentati-va…
am 23 de ani si am o ferma si sa stiti ca e foarte bine cu agricultura la noi. e in continua dezvoltare.
si sa creeze piete de desfacere? adica romanii sa fie obligati prin lege sa aiba produse romanesti in casa ca altfel ce? ii amendam? cumva vreti sa retraeti dreptul lor de a alege ce sa manance?
sa stiti ca multi dintre voi nici macar nu stiti cum arata o rosie romaneasca! cand mergeti la piata cumparati rosii de-alea tari/zici ca manaci lemn fara gust ca in prostia voastra ziceti ca-s proaspete. rosiile romanesti copate sunt moi, dar voi prostimea tanara nu le cumparati ca nu stiti de ce sunt asa si credeti ca-s stricate.
va rog limitati-va strict la ce va afecteaza si la ce cunoasteti gasca de incompetenti “politic” afectati.
@Denis Ciaus, jos palaria. Prin lista asta de cereri absurde cred ca se face mult rau acestei miscari si se ignora problemele reale. Si eu am o mica afacere si chiar nu ma intereseaza demisiile lui x sau y, Rosia Montana e dupa mine un proiect ok iar vorbele sforaitoare precum reforma in conformitate cu principiile echitatii sociale imi aduca aminte de Nastase si de discursurile lui ipocrite in care justifica masuri populiste in timp ce el si gasca lui deveneau obscen de bogati din privatizari pe 2 bani si din contracte cu statul… si din spaga luata cu japca. Romanii uita asa repede, zici ca sunt pesti de acvariu!
Pingback: Seara de protest la , cu parfum de mere caramelizate | TOTB.ro - Think Outside the Box