Revendicările protestatarilor nu sunt negociabile! Victor Ponta este singurul care mai crede în proiectul minier cu cianuri

0

Campania Salvaţi Roşia Montană anunţă continuarea protestelor după ce ieri un număr record de persoane au ieşit în stradă în întreaga lume. Oameni din 33 de oraşe din România şi 41 din străinătate s-au solidarizat cu lupta pentru salvarea Roşiei Montane.

 

 

Mai mulţi roşieni au fost prezenţi alături de Eugen David, preşedintele Alburnus Maior, în Piaţa Universităţii din Bucureşti şi mai apoi în marşul de solidaritate ce a străbătut centrul capitalei şi cartierele Tineretului şi Timpuri Noi. În cea de-a cincisprezecea zi de proteste consecutive, manifestanţii au cerut, o dată în plus, respingerea legii, prin vot la vedere de către Parlamentul României şi anularea aşa numitei “comisii speciale” de analiză.

„Revendicările nu sunt negociabile”, acesta este mesajul transmis de protestatari primului ministru. Aceştia sunt fermi pe poziţiile lor şi nu vor negocia dacă să se facă jumătate, un sfert sau o cincime din proiectul de minerit cu cianuri. După declaraţiile făcute în grabă la Roşia Montană, rupte de realitatea înţeleasă de zeci de mii de cetăţeni ai României care s-au aflat ieri în stradă, protestatarii au mai adăugat o revendicare pe lista lor: demisia lui Victor Ponta. Prin urmare, este absurdă ideea negocierii cu un prim-ministru căruia strada îi cere demisia.

“Mişcarea nu are lideri, are doar conştiinţă. Este imposibil pentru Victor Ponta să stea de vorbă cu 25.000 de oameni la Bucureşti plus alte mii în ţară şi străinătate. Revendicările noastre nu se discută şi nu se negociază, vom fi în stradă până la soluţionarea fiecărui punct”, a declarat Eugen David.

Aflat ieri într-o vizită la Roşia Montană, pentru aducerea la suprafaţă a celor 33 de angajaţi auto-“blocaţi” în mina-muzeu Cătălina Monuleşti, Victor Ponta a comentat: “… povestea aia că la ei la Roşia Montană o să se facă turism, să ştiţi că orice om care merge acolo poate vedea că e o poveste (…) Sunt lacuri cu cianuri, râul de acolo este roşu realmente de poluare”.

“Ţinem să atragem atenţia primului ministru, astăzi, în prima zi de şcoală de un obicei mai vechi al elevilor. Acela de a nu vorbi fără a şti. Dacă nu ştii, citeşti sau întrebi ca să nu vorbeşti prostii eventual auzite pe la alţii. Să vă intre bine în cap, d-le Ponta, că la Roşia Montană în prezent nu este nici un lac de cianură, la Roşia Montană nu s-a prelucrat minereu cu cianuri şi nici nu ne dorim să trăim lângă cel mai mare depozit de cianuri, în aer liber, din Europa”, a declarat Călin Caproş, vice-preşedintele Alburnus Maior.

Asociaţia Alburnus Maior consideră inacceptabile declaraţiile premierului ce condamnă dezvoltarea turistică la Roşia Montană. Premierul se pare că a fost convins de posibilităţile reduse de dezvoltare turistică a Roşiei Montane în urma discuţiilor avute cu vreo treizeci de aşa-zişi mineri. Premierul nu a fost convins aşadar nici de studiile făcute de Academia Română, nici de profesorii de la Academia de Studii Economice şi nici de miile de participanţi ce vin în fiecare an la FânFest.

Chiar dacă Victor Ponta nu reuşeşte să înţeleagă amploarea manifestaţiilor şi se limitează la declaraţii copiate din discursul companiei, protestele deja au consecinţe pe plan internaţional. Scotia Capital, un important broker al Gabriel Resources, a anunţat că nu va mai tranzacţiona acţiunile companiei la bursă datorită presiunii publice din România şi din întreaga lume.

De 16 luni, Victor Ponta este primul ministru al României. În tot acest timp el nici măcar o dată nu a mers la Roşia Montană să discute cu cele peste 100 de familii ameninţate de expropriere. Ieri, din motive de imagine s-a deplasat să vorbească cu cei 33 de angajaţi ai companiei miniere, ignorând iarăşi localnicii ce doresc cu demnitate: dezvoltarea durabilă a Roşiei Montane.

 

Sursa şi mai multe detalii: Alburnus Maior

Foto: Protest pentru Roşia Montană în Washington DC, SUA


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger