Probabil că mulți dintre voi ați admirat suplețea unui ayran în compania unei bălți de carne noduroasă trântită în șaorma. E băutura aia cu origini turcești care îmbată iaurtul cu apă rece și (uneori) cu sare, populară în multe țări din Asia Centrală, Orientul Mijlociu și sudul și estul Europei. Noi știm unul bun în Piața Rosetti, preparat de un șaormar…turc. Antropologul Bogdan Iancu, de la Muzeul Țăranului Român, se laudă însă că și el face ayran bun și că vă așteaptă cu el gata făcut la noua ediție Street Delivery (10-12 iunie). Mai jos e rețeta lui.
Primul ingredient: iaurt de oaie de la un restaurant arăbesc de lângă Piața Domenii (București). Este foarte dens și are un gust acrișor. Apoi sare, care prefer să fie fără antiaglomeranți și, tot de preferință, de mare. Am citit pe cevabun.ro că reține apa în organism și face astfel un scut împotriva deshidratării. Ultimele ingrediente: apă, de preferință plată, pentru că cea de la robinet strepezește gustul ayranului, și mentă, care se găsește în majoritatea supermarketurilor de cartier. Din câte știu, adaosul de mentă e mai degrabă o opțiune pentru ayranul „vestic”. Mod de preparare: Se ia o carafă de sticlă de un litru. La o cantitate de 700 de mililitri de apă se adaugă 250 de mililitri de iaurt de oaie, mentă mărunțită și sare după gust. Recomand consumul echilibrat de sare, apă și grăsimi. Amestecul se face cu o lingure subțire de lemn, pentru a se evita zgomotul de clopot al carafei. Când a aflat că voi prepara ayran pentru Street Delivery, un amic m-a întrebat dacă o să fac și cu usturoi. I-am zis că nu e nici o problemă dacă îi aduc mujdei cu iaurt.
Șaorma găsiți pe lângă Cărturești. Poftă bună!
Foto: Flickr/tomislavmedak
Citiți și:
Cum să creați o lumânare alimentată cu slăninuță
Cum să ne pregătim pentru o apocalipsă cu zombies
Cum să preparați un ou într-o cană
Cum să tai ceapă fără să plângi
Cum să prepari gheață fierbinte