Rețetă pentru fabricarea hârtiei acasă

0

Prima rețetă de producere a hârtiei consta într-un amestec de cânepă, coajă de dud și bucăți de cârpă cu apă. Amestecul a fost presat și lăsat să se ususce la soare. S-a dovedit a fi una dintre cele mai mari revoluții în comunicare. Astăzi, oamenii produc hârtie acasă din nevoia de a recicla. Iată o rețetă ușor de pus în practică:

Materiale necesare:

Hârtie folosită (de la birou, ziare, reviste)
Carton de ambalat ouă
Cărți de jos
Hârtie igienică
Pungi din hârtie
Bucăți de cutii ncerate
Șervețele

Instrumente pentru producerea hârtiei:

Cadru din lemn
Ciur prevăzut cu găuri de aproximativ 1 mm
Folie pentru presat
Recipient suficient de mare pentru a introduce cadrul de lemn
Mojar și unealtă de pisat
Feon
Apă
Materie primă pentru prelucrat
Puteți folosi și ață, iarbă uscată, flori, semințe, culoare

Etape:

1. Construiți un cadru de lemn. Montați cu piuneze și cuie ciurul deasupra.


2. Înmuiați o parte din materialul brut în apă. Este indicat ca acesta să fi fost macerat timp de o zi sau două.

3. Stoarceți materialul de excesul de apă.

4. Cu ajutorul mojarului, zdrobiți materialul până obțineți o pastă omogenă. Repetați această tehnică până obțineți cantitatea de pastă pe care o doriți.

5. Umpleți jumătate de recipient cu apă. Puneți pasta obținută în recipient și amestecați pentru a nu avea cocoloașe, apoi introduceți cadrul din lemn (ciurul trebuie să fie orientat spre fundul recipientului). Colectați cu ajutorul cadrului mixul din recipient.

6. Peste stratul cu conținut de apă plasați folia și presați-o pentru a elimina apa. Cu ajutorul buretelui, adunați apa care se scurge pe partea inferioară a ciurului.

7. Desprindeți cu grijă folia astfel încât stratul de hârtie format să rămână atașat. Lăsați hârtia la uscat și eventual folosiți feonul ca să grăbiți procesul.

8. Folosind rețeta de mai sus, veți obține o foaie de hârtie cu o față mai deschisă și una mai opacă. Fațeta mai deschisă la culoare va fi cea mai potrivită pentru a scrie. Țineți cont, totuși, că hârtia produsă absoarbe cerneala. Totuși puteți s-o folosiți pentru scris dacă veți utiliza un pix cu bilă. Pentru o calitate mai bună, puteți aplica un tratament hârtiei: înmuiați-o într-o soluție de apă și gelatină și lăsați-o iar la uscat.

Rețeta este prezentată în Manualul de soluții verzi realizat de Fundația Terra Mileniul III.

Foto: funsci.com


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger