Rețele plutitoare de celule fotovoltaice, pentru captarea energiei solare și a valurilor

0

Energia solară și energia valurilor ar putea fi captate simultan de rețele de celule fotovoltaice plutitoare, amplasate la suprafața apelor. Un sistem prototip va fi construit în următoarele 12 luni, pentru testarea ”pe viu” a conceptului.

 

Promoția doi-în-unu pentru energii regenerabile, așa s-ar putea cataloga invenția designerului britanic Phil Pauley. Noul concept de rețea de celule solare marine ar putea fi unul revoluționar, din moment ce va colecta energie de la soare și valuri în același timp. O altă noutate a celulelor este că vor putea fi calibrate în funcție de proiectul pentru care sunt utile – mai exact, în funcție de nevoile energetice pe care trebuie să le suplinească. Deocamdată, doar modele interactive 3D sunt disponibile pentru cei interesați de concept, dar un prototip va fi gata în următoarele 12 luni și testele vor demonstra eficiența ideii, spune autorul conceptului.

Rețelele întinse pe apă vor fi formate din celule solare de tip dom, toate interconectate. Valurile pe care vor pluti rețelele vor fi sursă de energie, dar vor acționa și ca oglinzi care să ajute la creșterea capturii de lumină solară cu 20% față de un proces clasic de captare. ”Forța valurilor va mișca domurile în sus și în jos, ceea ce va duce la mișcarea legăturilor dintre celule (bare de legătură), ceea ce va însemna producție continuă de energie”, a explicat inventatorul sistemului. Energia produsă poate fi stocată, ulterior, pentru momentul folosirii. Până în prezent, deși mai există sisteme de celule solare plutitoare, ele nu combină tipurile de energie captată, motiv pentru care ideea lansată de Pauley este văzută ca bază pentru o întreagă nouă industrie.

 

Sursa: Discovery News

Foto: Model 3D / Phil Pauley

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger