Retalier Scorecard 2014: Cât loc are producția locală și sustenabilitatea pe rafturile supermarketurilor?

0

WWF România a lansat treia ediție a studiului Retailer Scorecard, ce analizează performanța de mediu a primilor 11 retaileri FMCG din România. Studiul ne arată că odată inițiată conversația despre sustenabilitate, încep să apară și rezultatele, scorurile tuturor participanților fiind mai bune față de anii precedenți. Cu toate acestea, în continuare niciunul dintre retailerii participanți nu comercializează fructe și legume românești provenite din agricultura ecologică, avem un singur brand de lapte românesc ecologic și doar trei retaileri au pe raft detergent cu certificare de mediu.

Topul retailerilor

 

 

 

Retailerii au o poziție din ce în ce mai dominantă pe piață, setează tendințe de consum și creează obiceiuri între consumatori. Sectorul influențează în mod decisiv și producătorii autohtoni, pentru care accesibilitatea rafturilor este un element vital în efortul lor de a rămâne competitivi.

Retailer Scorecard, care poate fi consultat integral aici, urmărește performanța retailerilor în șapte sectoare-cheie cu impact asupra mediului și societății: legume și fructe de sezon, lactate, ouă, pește, detergent, hârtie de unică folosință și politici de mediu. Evaluarea este realizată pe baza unui chestionar completat de reprezentanții fiecărei companii și a unei fișe de observație, completată în teren de reprezentanții WWF.

Eșantionarea a fost realizată pe baza unui top al companiilor de pe piața de retail FMCG și au fost selectați primii 11 retaileri: Auchan, Billa, Carrefour, Cora, Kaufland, Lidl, Mega Image, Metro, Profi, Penny Market și Selgros.

Dacă în 2013 doar o companie a reușit să obțină mai mult de jumătate din scorul maxim (84 de puncte obținte din chestionar și fișa de observație), anul acesta două companii au depășit acest prag și alte două au înregistrat scoruri de peste 45%.

Procentul cel mai mare din scorul total a fost obținut de Penny Market (55%), urmat de Kaufland (50%), care anul trecut ocupa penultimul loc, Mega Image (46%), Billa (45%) și Cora (26%). Liderul de anul trecut, Careffour, a obținut un scor mult mai mic (24%), următorii fiind în ordine Auchan (23%), Lidl (23%), Selgros (19%), Metro (18%) și Profi (12%).

Schimbările în clasament se explică și prin faptul că  doar patru retaileri (Penny Market, Kaufland, Billa, Mega Image) au raspuns la chestionar, unul din cele doua instrumente utilizate în studiu si care cantareste 50% din scorul final. De asemenea, deșitoți retailerii care au răspuns la chestionar au obținut punctajul maxim pentru transparență, în ceea ce privește credibilitatea lucrurile stau diferit. Acest indicator se referă la punctajul obținut pentru dovezile puse la dispoziție pentru a susține raspunsurile oferite în chestionar privind diferite politici de mediu pe care au declarat că le aplică.  Punctajul maxim pentru această secțiune este de 3 puncte, iar  primii retaileri conform clasamentului general au obținut maxim jumătate din punctaj: Kaufand (2.12), Mega Image (1.98), Penny Market (1.82), Billa (0.84).

Dacă studiul de anul trecut ne-a arătat că retailerii au înţeles că trebuie să țină cont de mediu, nu ca o favoare făcută societăţii în detrimentul profitului, ci ca decizie de business care va asigura profitul pe termen lung, după studiul de anul acesta putem spune că sunt necesaredecizii mai curajoase. Lipsa unui progres relevant per ansamblu ne indică faptul că suntem încă departe de gradul de sustenabilitate dorit, deși la nivel declarativ, mai toate strategiile de comunicare ale celor mai importante instituții și companii țin cont de acest criteriu. Cum punctam și în Raportul Planeta Vie, resursele se diminuează și consumul crește, iar retaileriijoacă un rol crucial în modelarea comportamentului consumatorilor, de aceea e important cum vor acționa de acum înainte,  spune Magor Csibi, Director WWF-România.

 

Analiza rezultatelor

 

Produse românești provenite din agricultură ecologică

Studiul Retailer Scorecard 2014 ne arată că se menține îmbunătățirea la nivel de piață pentru fructele și legumele fără certificare ecologică provenite din România (55%), dar în continuare niciuna dintre cele 11 companii nu comercializează fructe și legume românești provenite din agricultura ecologică.

 Din totalul de lapte dulce comercializat, 56.5% provine din România, față de 54.43% în 2013.  Cu toate acestea, doar 7.8% sunt produse cu certificare ecologică și în continuare un singur brand este prezent în categoria lapte românesc certificat ecologic pe rafturile magazinelor incluse în studiu.

Ouăle provin în proporție de 99.5% din România, dintre acestea doar 9.8% având certificare ecologică. Ghidul produselor ecologice şi tradiţionale poate fi consultat integral aici

 Produse cu certificare de mediu: hârtie, pește și detergenți

 În ceea ce privește produsele din lemn și hârtie certificată FSC (Forest Stewardship Council), scorurile tuturor retailerilor s-au menținut sau îmbunătățit (în special cei doi retaileri care folosesc hârtie reciclată pentru materialele promoționale). O îmbunătățire ușoară se observă și în cazul scorurilor înregistrate pentru certificarea MSC (Marine Stewardship Council), în timp ce rezultatele la categoria detergent ecologic au rămas neschimbate față de anul precedent, doar trei dintre retaileri au astfel de produse pe raft, iar punctajul obținut este scăzut, din maximul de 6 puncte: Carrefour (1), Cora (1.5) și Auchan (1).

 Un subiect nou inclus în studiul 2014 este caviarul, recomandarea fiind ca produsele din carne de sturion și caviar să aibă etichetă obligatorie CITES (Convenția privind Comerțul cu Specii de Floră și Faună pe Cale de Dispariție). Consumatorii trebuie să aibă această opțiune pentru a putea proteja sturionii, specii aflate la un pas de dispariție, comerțul ilegal cu caviar fiind una dintre cauzele principale ale declinului ultimilor sturioni sălbatici din Dunăre. Mai multe detalii despre etichetarea caviarului, puteţi afla de aici.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger